Sizi 'doğal omurga' ile tanıştıralım!

.



Özellikle bilgisayar başında saatlerini geçiren ya da masa başı işi olanların dikkate alması gereken bir konu olan sağlıklı omurgaya sahip olmanın ipuçlarını Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Akupunktur Uzmanı Dr. Erinç K. anlatıyor.
5 1

'Doğal Omurga'yı yakından tanıyalım!

br/>Vücudumuzu ayakta tutan yapının omurgamız olduğunu düşününce önemi az çok şekilleniyor. Üst üste 33-35 kemiğin vücuda destek yapısı olmaktan çok daha önemli bir fonksiyonu var. Bunlar, omurilik denen hayati bir yapıyı koruyorlar. Ayrıca omurların arası,  vücudun her yerine giden pek çok sinirin ilk çıkış yeri. 'Bel fıtığı', 'boyun fıtığı' denen omurların arasındaki disklerin fıtıklaşması, işte bu sinirlerde baskıya neden olduğu için hayat kalitemizi bozan yoğun ağrı ve uyuşmalara neden oluyor.
5 2

'Doğal Omurga' nasıl korunur?


Doğal omurga, omurların dizilişlerinin bozulmadığı durumdur. Sağlıklı bir insan bu doğal duruşla dünyaya gelir. Bebekleri, küçük çocukları gözlerseniz, onların hiç çaba göstermeden doğal omurga pozisyonlarını koruyarak oturduklarını, yürüdüklerini görürsünüz. Yıllar içinde ne oluyorsa oluyor ve duruş bozuklukları, oturma, yürüme gibi günlük hayat aktivitelerinde yaptığımız yanlışlarla doğal omurga pozisyonumuzu bozuyoruz. Küçük önlemlerle bu durumu durdurmak ve hatta geri döndürmek mümkün.
5 3

Omurgayı nasıl destekleriz?


Öncelikle kişi günlük hayatında vücudunu nasıl kullandığına dair bir farkındalık geliştirmelidir. Dik durma ve dik oturma, doğal pozisyonu korumak için çevremizdeki insanların bizi sık sık uyarması, bu konuyu bize anımsattığı için çok yardımcıdır. Yüzme, pilates, yoga gibi sporlar, yanlış kullanımdan dolayı kısalan kasları uzatmak ve omurgayı desteklemek açısından önemlidir. Duruş egzersizleri her gün uygulanmalıdır. Devam ettiğimizde, doğal omurgaya kavuşmamız mümkün. Omurga sağlığıyla tüm vücut sağlığı ve zindeliği paraleldir. Ayrıca göze estetik görünen de omurganın düzgün duruşudur.
5 4