Onun konuşamadığını mı sanıyorsunuz?

Henüz konuşmaya başlamamış bir bebeğin bakışıyla, kollarını kaldırışıyla hatta ağlamasıyla size mesaj verdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Keyhan Fidan anneleri uyarıyor.

Onun konuşamadığını mı sanıyorsunuz?

"Kendinizi mutlaka bebeğinizin yerine koyun, ne anlatmak istediğini anlamaya çalışın", diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Keyhan Fidan, bebeklerin vücut dilleri ile anlatmak istediklerini şöyle sıralıyor;

- İlk üç ayda dünyaya uyum sağlamaya çalışan bebeğin fiziksel ihtiyaçları yerine geldikten sonra çevreye ilgi gösterirler . Etrafa bakar, hareket eden cisimleri takip eder, bakıcısının mimiklerini taklit eder,uygun tepki verir.

- Ağlamalarının çoğu açlık, gazı olduğundan ve ya altı kirli olduğundan dolayıdır .

- İlk bir ayda emmesi iyi, karnı toksa, rahatsa, iyi hissediyorsa; elleri kapalı kolları bükülü ve vücuda yapışık şekilde uyur.

- Sıkıntı hissediyorsa vücudunu yay gibi gererek ağlar, gözlerini sımsıkı kapatır.

- Bebeğin huzursuzluğunu alnını buruşturmasından, yüzünü ekşitmesinden, gözlerini kapatıp başını uyaranın aksı yöne çevirmesinden anlayabiliriz.

- Gaz sancısında yüzü kızarır, bacakları karna doğru çekilir. Bu pozisyonda karın içindeki basıncı arttırarak gazı çıkarmaya çalışır. Bizim bu durumda aynı pozisyonda tutup karnına ve sırtın amasaj yaparak yardımcı olabiliriz.

- Kuru kuru ağlaması kısa kısa olur ve kucağa alınmak ister, alınınca rahatlar.

- Açlık ağlaması bacakları uzatarak ağlar ve kucağa alındığında memeye doğru döner.

- Mutlu olduğunda göz teması kurar. Onunla ilgilenen anne veya babanın yüz ifadelerini taklit edebilir.

- Solunum düzenli ve yavaştır. 1. aydan sonra annenin yüz ifadesini daha yakından takip ve taklit edebilir.

- 3. aydan sonra bebek çevresiyle daha fazla ilgilidir. Mutluluk çığlıkları atabilir,parlak renkli ve sesli oyuncaklar ilgisini çeker ve onu mutlu eder. Annesiyle tekrarlanan oyunlardan zevk almasına rağmen ,ilgisini sürdürmesi için bu oyunlarda ufak değişiklikler gerekli. Artık sosyal gülümseme becerisini kazanmıştır, yani gerçekten onu mutlu eden şeylere gülerek tepki verir .

- 4. aydan sonra çevresine ilgisi artmıştır, zihinsel kapasitesi gelişmiştir. İlgisini çeken oyuncaklara bilinçli olarak elini uzatır. Yalnız kalmayı sevmez. Eğer ağlamasının fiziksel bir sebebi yoksa sıkılmış ve annesini yanında istiyor demektir.

- 6. aydan sonra uykusu geldiğinde gözlerini ovuşturur ,saçlarını kaşır. Ek besinler verilmeye başlanmıştır. Siz yemek yerken ağzını şapırdata bilir. Yemek istediği anlamına gelebilir.

- 8-9 aylıkken yemek sonunda sesler çıkararak doyduğunu ifade eder.

Her ağlayan bebek aç değildir. Her seferinde beslenirse asıl altta yatan sorun artarak devam eder. Her zaman bebeğin niçin ağladığını keşfetmek mümkün olmayabilir, anne bunu anlayamıyorsa; sakin kalarak bebeğini sakinleştirebilir. Bu arada ona ninni söyleyebilir, sıkı sıkı sarılabilir ve bebeğin yalnız olmadığını hissettirebilir. Ancak eğer anne de huzursuzlanır ve paniğe kapılırsa, bunun bebeğine de geçeceğini ve onu daha da huzursuz edeceğini bilmelidir.

Yorumlar