Oruçluyken başınız ağrıyorsa bunları yapın!

Sıcaklar ve oruç saatlerinin uzaması, oruç tutmayı zorlaştırıyor. Aç ve susuz kalma süresinin uzaması dayanılmayacak baş ağrılarnı da beraberinde getiriyor.

Oruçluyken başınız ağrıyorsa bunları yapın!

Oruç tutmak çeşitli ağrılara neden olabiliyor.

Bunların başında kan basıncı oynamalarına veya ani kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan baş ağrısı geliyor.

Kişide ataklar şeklinde gelen bir ağrı varsa ancak atak sıklığı ayda 1-2’den fazla değilse ve ilaç dışı yöntemlerle de ataklarını geçirebiliyorsa, sahur ve iftar öğünlerini düzgün takip etmek kaydıyla bu kişiler oruç tutabilirler. Ancak migren gibi kronik ağrısı olan kişilerde de oruç tutmak bu ağrıyı tetikleyebilir.

Migren benzeri ağrısı olan hastalardan bazıları, koruyucu tedaviyi sürdürmek kaydıyla oruç tutabilir. Örneğin; ayda 2-3 migren atağı olan bir hasta, atak gelmesin diye koruyucu tedavi alıyorsa, ilaç alım saatini ramazana göre düzenleyip, kriz sayısı da az olduğu için orucunu sürdürebilir.

Baş ağrısını gidermek için ne yapılmalı?

1. Uyku düzeni bozulsa bile yeterli saat uyunmalı.

2. İlaçlarını düzenli ve oruca uygun bir şekilde kullanılmalı.

3. Nefes ya da gevşeme egzersizleri.

Kendi kendine kaslarını gevşetildiği egzersizler de çok yararlıdır. Bu egzersizlerin sessiz, sakin bir ortamda, mümkünse sevilen bir müzik eşliğinde yapılması çok faydalı olur.

Dikkati dağıtma egzersizleri için; Başka bir şeyle uğraşabilir, müzik dinleyebilir veya sizi rahatlayan herhangi bir şeyle ilgilenebilirsiniz.

İmkanınız varsa, loş ve sessiz bir ortamda uzanabilirsiniz. Temiz havaya çıkabilirsiniz.

Ayrıca migren ağrısı sırasında başınızı bir eşarp veya tülbentle sıkmak, başınızın üzerine buz veya soğuk uygulamak, atağı geçirmede oldukça yardımcı bir uygulama olacaktır.

agri.jpg

Yorumlar