Oruçluyken susamaya karşı ne yapmalı?

Sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında susuzlukla baş etmenizi kolaylaştıracak önerilerimiz var.

Oruçluyken susamaya karşı ne yapmalı?

Ramazan’da sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak ve gün içinde daha az susamak için sahura kadar çeşitli aralıklarla azar azar sıvı gıdalar tüketilmesi öneriliyor.

Bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının 2,5 litre olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, oruç tutanların sıvı alımına çok dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

İnşaat, kömür ocakları ve sanayi gibi alanlarda çalışan kişilerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman, sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde yararlanmaları gerektiğini ifade etti.

SU İHTİYACI NASIL KARŞILANMALI?

Akman, oruç tutan kişinin günlük su ihtiyacının tamamını sahurda almaya çalışılmasının hata olacağını açıklayarak, şunları söyledi:

"Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse, gün içinde o kadar az acıkılır, susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda, kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir.

SİNDİRİM SİSTEMİNE DİKKAT!

Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı, vücutta, tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur. Yaşanan sindirim güçlüğü, vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur, yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz.

Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için, sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli. Bu şekilde düzenli olarak su alımı, bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar."

KIZARTMA VE KAVURMA SUSATIR

İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.

su.jpg

Yorumlar