Pijamalarınızı kaç günde bir yıkıyorsunuz?

Pijamalarınızda gizlenen mikroplardan haberiniz var mı? Halk arasında "Hastane Mikrobu" olarak bilinen MRSA mikrobu uzun süre yıkanmadan giyilen pijamalarda ortaya çıkıyor...

Pijamalarınızı kaç günde bir yıkıyorsunuz?

ELMAELMA - ÖZEL İÇERİK

Yapılan bir araştırmaya göre pijamaları yıkamak için 2 haftadan fazla bekletmek "MRSA"  yani halk arasında Hastane Mikrobu olarak bilinen mikrop türünün oluşma riskini arttırıryor.

"Metisilin Resistance Staphyloccus Aureus" yani MRSA mikrobu tedavisi kolay olmayan ve penisilin gibi güçlü ilaçlara karşı direnç gösteren bir mikrop türü.
Yapılan araştırmalar hiç yıkanmadan uzun süre giyilen pijamalarda MRSA mikrobu oluştuğunu ortaya koyuyor.

Bu araştırmaya göre kadınlar pijamalarını ortalama 17 gün yıkamazken, erkeler de bu rakam 13 gün olarak belirlendi.  Uzmanlar yatak kıyafetlerini uzun süre yıkamadan kullanmanın cilt iltihaplarına ve sistit gibi hastalıklara da yol açabileceğini belirtiyor. Bunun sebebi ise pijamaların içerisine işleyen ölü deri hücreleri.

Londra Tropikal Tıp  ve Hijyen Fakültesi'nden Profesör Sally Bloomfield,  cilt hücrelerinin oldukça büyük bir hızla pijama ve ev kıyafetlerinin içerisine işlediğini ve bazı insanların MRSA taşıdığını belirtiyor.

Kadınların pijama yıkama konusundaki en büyük mazeretleri farklı pijama takımları giymeleri. Kadınların %54'ü bu şekilde dönüşümlü olarak giydikleri pijamaların yeterince kirlenmediğini düşünüyor. Erkeklerin %73'ü ise topu partnerlerine atıyor ve çamaşırları kendilerinin yıkamadığını ve ne bulurlarsa giydiklerini söylüyorlar.
%61'lik bir kısım ise pijama seçeneklerinin kısıtlı olduğunu belirtiyor.

Profesör Bloomfield mikropların insandan insana ciltteki kesikler, yaralar ve fiziksel temas yoluyla geçebileceğini de sözlerine ekliyor. 

Pijamalarınızı yıkarken diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanızda fayda var çünkü pijamalardaki mikroplar çamaşır makinesinin içerisinde birbirine karışacak ve diğer  parçalara da nüfuz edecektir.  Böylece mikroplar tüm aile fertlerinin giysilerine dağılabilir.

Pijamalarınızı mikroplardan arındırmak için haftada 1 defa diğer çamaşırlardan ayrı olarak yıkamalısınız. Üstelik yatağa giderken giydiğiniz şeyleri mikroplardan arındırırken iç çamaşırlarınızı da unutmayın. Pijamadan iç çamaşırınıza transfer olan mikroplar tehlikeli olabilir.

Yapılan araştırmada 2.410 kişiye gece yatağa giderken ne giydikleri soruldu.  Kadınların %37'si 2 parçalı pijama takımı giyerken, %28'lik bir bölüm yalnızca iç çamaşırıyla uyumayı tercih ediyor. Geri kalan %26 ise partnerinin pijama ya da tişörtlerini giyerek uyumayı tercih ediyor.

Aynı soru erkeklere sorulduğunda %38'lik bir kısmın yalnızca iç çamaşırıyla uyumayı tercih ettiğini, %35'lik kısım ise yalnızca pijama altıyla uyuduğunu söylerken  diğer %19'luk bölüm ise iki parçalı pijamalarla uyuduğunu belirtti.

Yorumlar