Protein alımını mükemmelleştirmek için ipuçları!

Sağlığınız ve kaslarınız için daha etkili ve doğru protein alımına yönelmenizi sağlıyacak püf noktalar...


Güzel saç, cilt ve kas yapısı için proteinin ne kadar sihirli bir madde olduğunu herhalde artık bilmeyenimiz yok.

Beslenme şekli olarak proteine yönelmek ya da gıda sektöründen protein barlar gibi paketlenmiş ürünleri çantada atıştırmalık olarak bulundurmak herhalde son zamanlarda pek çoğumuzun tercihi. Peki bu ne kadar doğru? Vücut tüm proteini emiyor mu? Çok fazla protein bizim için zararlı mı?

Protein hakkında tüm gerçekleri öğrenmek ve protein alımını şekillendirmek için Foodtrainers kurucusu Lauren Slayton ve Pritikin Longevity Center & Spa Beslenme Uzmanı açıklamalarda bulundu.

İşte protein alımını mükemmelleştirmek için 6 basit kural…
8 1

Slayton’a göre yaş ve aktiviteleriniz protein ihtiyaçlarınıza yön veriyor.

Örneğin genç bir kadının günlük standart protein alımı yaklaşık 47 gram olmalı. Yani her kilogramı için 0.8 gram… Çok aktif biri değilseniz ve 75 kilo civarlarındaysanız, 50 gram protein alımı sizin için ideal olur.

Protein hesaplarını doğru ayaramanız çok önemli… Mesela iki yumurtada yaklaşık 12 gram, yarım fincan mercimekte de 26 gram ve yarım fincan kinoa da ise 8 gram protein bulunuyor. Yediğiniz besinlerdeki protein miktarına bakarsanız, işiniz çok daha kolaylaşır…
8 2

Tek öğününüzde 30 gramdan fazla protein almayın. Her yemeğin içinde protein bulunması oldukça cazip olsa da üst üste alına proteinlere dikkat etmek gerekir.

Çalışmalar, kaslarınıza katkıda bulunması için 30 gram proteinin ideal olduğunu ortaya çıkardı. 30 gram proteinden fazlası vücutta ters tepip kaslarınızın zayıflamasına neden olabiliyor. Nişasta ve glikozun aksine proteinin depolama formu vardır. Çok alınması taktirde depolanan fazla proteinler yağa dönüşebilir.
8 3

Proteinin vücutta absorbe edilişi yavaş olduğu için tek öğünde çok fazla protein tüketmek vücudunuz için pek iyi olmaz. Bu yüzden günlük protein alımını gün içine bölmenizde fayda var.

Ayrıca tek öğünde alınan fazla protein nedeniyle kendinizi halsiz de hissedebilirisniz. Oysa, gün içinde doğru miktarlarda alınan protein sizi memnun eder ve kolay sindirilir.
8 4