Ramazan'da kan şekerine dikkat!

Diyabetlilerin oruç tutması beyne zarar verebilir! Acıbadem Hastanesi'nin doktorları hastalar için Ramazan ayında uyarılar ve öneriler sunuyor!


Ramazan ayında, diyabet ve kalp hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı, diyabet hastalarında öğün atlanması nedeniyle kan şekeri düşmesi (hipoglisemi) ortaya çıkacağını, bunun da beyin fonksiyonlarına zarar verme riski taşıdığını söyledi.

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şevket Görgülü ise, kalp ve tansiyon hastalarının oruç tutmasında sakınca olmadığını, ancak ilaçlarını düzenli almaları gerektiğini belirtti.
10 1

Diyabet hastalarının oruç tutmaları, sağlıklarına zarar verebileceği için uygun görülmüyor. Çünkü diyabet hastalarının günde üç ana, üç de ara öğün almaları gerekiyor.

Tüm gün oruç tutulacağı için diyabet hastalarında öğünlerin atlanması, kan şekeri düşmesine (hipoglisemiye) neden olabiliyor. Bu durum da beyin fonksiyonlarına zarar verme açısından risk taşıyor. Açlık hissinin fazla olmasıyla birlikte akşam yemeğinde alınan gıda miktarının artması hiperglisemiye (kan şekeri yükselmesine) neden olabiliyor.
10 2

Oruç uzun süreli açlığa ve susuzluğa neden olduğu için diyabeti olan hastalarda kan şekeri kontrolünü bozuyor. İnsulin kullanan hastaların oruç tutmamaları gerektiğini belirten uzmanlar, şöyle konuştu: “Çünkü öğün atlanması, direkt olarak kan şekeri düşmesine ve çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

Ağızdan antidiyabetik (şeker ilacı tableti) alan hastalar öğünlerini atladıklarında (aldıkları şeker ilacının çeşidiyle bağlantılı olarak değişebilen oranlarda) hastaneye yatırılarak uzun süreli tedavi gerektirebilecek hipoglisemi sorunu yaşayabilir. Kan şekeri kontrolünün bozulması diyabetin kronik komplikasyonlarının da artmasına yol açabilir.”
10 3

İnsüline bağlımlı olmayan Tip 2 diyabeti olan hastalarında kalp damar hastalıklarının genellikle belirti vermediğine değinen Dr. Yirmibeşcik, yenilen fazla miktarda yemeğe bağlı olarak iftardan sonra ortaya çıkan kalp krizi ve tansiyon yükselmesine ise, şeker hastalarında daha sık rastlandığını belirtiyor.

Bu nedenle diyabet hastalarının doktorlarına sormadan, ilaç tedavisi ve diyeti kendi başına bırakmasında sakınca var.
10 4