Ramazan'da sağlık sorunlarına etkili çözümler!

Ramazan ayında sağlıkla ilgili en sık karşılaşılan sorulara cevaplar...


Özellikle uzun yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle Ramazan'da dengeli beslenmek çok daha önemli. ART Tıp Merkezi Beslenme Ve Diyet Uzmanı Simge Çıtak Ramazan'da beslenme ile ilgili en önemli soruları yanıtladı!
10 1

Oruç sırasında gün boyunca kan şekeri ve tansiyon düşüyor. Ayrıca vücut ısısı azalıyor, üşüme, halsizlik, baş ağrısı yaşanabiliyor. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılmalıdır.
10 2

Su tüketimine dikkat edilmezse vücut su oranı azalarak, su-tuz dengesi bozulduğu için işte verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi yaşanabilir. İftarda azar azar su içmeye başlayarak sahura kadar mutlaka günlük su ihtiyacımızı tüketmeliyiz.
10 3

Uzun süren açlık nedeniyle metabolizmanın yavaşlaması ve yetersiz sıvı alımı bazı kişilerde kabızlık sorunu ortaya çıkarabilir. Bunu önlemek için bol posalı beslenmek gerekir.

İftarda sebze ve salata tüketimine yer vermek, iftardan sonra tatlı yerine mevsim meyvelerini tercih etmek çözüm olabilir. Hatta kayısı veya erik kompostosu tüketerek hem sıvı alımı hem de posa alımı dengelenebilir. Özellikle hareketsiz kişilerin iftardan sonra yapacağı kısa yürüyüşler hem kabızlığa hem de sindirim sorunlarına iyi gelir. Özellikle uyku öncesi kafeinli içecekler tüketilmemelidir.
10 4