Ruhunuzun da egzersize ihtiyacı var!

Egzersiz beyninizi de olumlu etkiliyor...


Egzersizin sizin fit ve zayıf kalmanıza yardımcı olduğunu biliyorsunuz. Ama bu spor salonuna gitmenin tek sebebi değildir. Aynı zamanda ruhunuz içinde çok yararlıdır.

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, egzersizin sadece vücudunuza değil ruhunuza da nasıl yardımcı olduğunu sizler için yazdı...
7 1

Araştırmalar göstermiştir ki egzersiz sıkıntıyı uzaklaştırmakta çok etkilidir hatta major depresif bozuklukların tedavisine de yardımcı olur.

Geçen sene Texas South western Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, antidepresan etkisi yaratmak için doktorlar tarafından hastalara tavsiye edilecek egzersiz dozlarını da içeren bir klinik rehber bile oluşturdu.
7 2

Kalp atışınızın yükselmesi beyne giden kan akışını arttırır ve bu da hafızanız ve genel beyin fonksiyonlarına yardımcı olur.

Egzersiz öncesi ve sonrası beyin yapısının araştırıldığı bir çalışmada, araştırmacılar çalışmaya katılan bireyler terledikten sonra beynin bazı bölgelerinde hacim artışı olduğunu buldular.

Burada egzersizin etkisi oldukça belirgindir: Hastalar dikkat ilgili yaptıkları testlerde ve hafıza değerlendirmesinde egzersiz sonrasında % 10-15 daha iyi sonuçlar verdiler.
7 3

Stresli olduğunuzda - ki sıklıkla yapılacaklar listesi çok uzundur- muhtemelen bu kadar şeyin arasına bir de egzersizi sıkıştırmaya çalışmanın sizin için daha da sinir bozucu olacağını düşünüyorsunuz.

Oysa Kolorado Üniversitesi’nde geçen yıl yapılan bir çalışmaya göre zorunlu olarak bile egzersiz yapsanız bu sizi stres ve anksiyeteden korur. Yani bahanelerinizden kurtulun ve kendinizi çileden çıkmış hissettiğinizde bile spor salonuna gidin.
7 4