Saç bakımı ile ilgili önemli bilgiler!

Günlük saç bakım uygulamalarımız için DR. Handan Yavuz Köksal bizlere bazı ipuçları veriyor.

Saç bakımı ile ilgili önemli bilgiler!

Pek çoğumuz güzel ve sağlıklı saçlara sahip olmak için gayret ederiz. Bunun için en iyi yol; konu hakkında olabildiğince çok bilgi edinmektir. İşte sizin için bazı önemli bilgiler...

Öncelikle saçlarınızı yıkarken zarar vermekten kaçının. Nasıl mı?

Saçınıza şampuan uygulamadan önce, saçınızın tamamen ıslak olduğundan emin olun. Şampuanı direkt saçınıza dökmek yerine önce elinize alın sonra saçınıza uygulayın.  Saçınızı köpürtme/ovalama işleminin 30 saniyeden uzun sürmemesine dikkat edin. Bu adımları izlediğinizde saçlarınızdaki ekstra kırılmaları önlemiş olacaksınız.

Saç yıkarken dikkat edilecek diğer bir konu da doğru saç bakımı için saçlarınızı şampuanladıktan sonra iyice duruladığınızdan emin olun.  Eğer iyi durulamazsanız, saçınızdaki şampuan ve saç kremi kalıntıları saçlarınızın donuk görünmesine neden olacaktır.  Saçlarınızı iyice duruladığınızda mat yerine parlak saçlara sahip olursunuz.

Ve ıslak saçlarınızı fırça ile taramaktan kaçının. Bunun yerine geniş dişli taraklar kullanın. Saç fırçaları saçlarınızın kırılmasına ve koparak dökülmesine neden olur. Islak saçlarınızı önce bir havlu ile nazikçe kurulayın sonra geniş dişli tarak yardımıyla yine nazikçe tarayın. Mümkün olduğunca ısı veren aletler yenine kendi halinde kurumaya bırakın.

İkinci olarak plastik tarak ve fırça kullanmaktan sakının.

Plastik malzemeler saçınızda ekstra statik elektrik birikmesine neden olur. Bu da saçlarınızın donuk, cansız görünmesine ve elektriklenmeden dolayı uçuşmasına sebep olur. Daha az statik elektrik verecek bitki ya da hayvan lifleri gibi diğer malzemelerden yapılmış tarakları kullanabilirsiniz.

Üçüncüsü saçınıza şekil verirken zarar vermemeniz.

Örneğin at kuyruğu, özellikle hazırlanmak için fazla zaman olmadığında saçımıza şekil vermek için sıklıkla kullandığımız en pratik stildir. Ancak saçları sürekli aynı şekilde sıkı toplamak saç dökülmesine ve saçların zarar görmesine neden olmaktadır. Bu nedenle saçlarınıza şekil verme yöntemlerini sıklıkla değiştirmeniz de yarar var.

Son olarak kıvırcık ya da dalgalı saçları olanlar için özellikle vurgulamak istediğim bir konu var:

Yüksek ısıdaki saç kurutucu veya düzleştirici aletleri çok sık kullanmamaya özen gösterin. Kıvırcık ya da dalgalı saçları olanlar; saçlarını düzleştirmek isterken saçlarına maalesef büyük oranda zarar verebiliyor. Neredeyse 200 derecelik sıcaklıklara ulaşan ütüler doğal saç buklelerinizin kalıcı olarak düzleşme vaadi ile uygulanıyor ama saçlarınızı doğal haline bıraktığınızda buklelerinizin homojen olmamasına (saçlarınızın bir kısmının düz bir kısmının daha dalgalı olmasına) neden olacaktır. Bu durumda sürekli düzleştiricileri kullanmaya mahkum olacaksınız. Doğal saç buklelerinizi sevmeyi öğrenin, onlar da sizi ödüllendirecektir!

Saçlarınızı gerçekten yıkanmaya ihtiyaç duyduğu sıklıkta yıkayın. Herkesin saç yapısı farklıdır. Ancak her gün yıkamak yerine en azından iki günde bir yıkamaya özen gösterin.

Harika bir ilk izlenim için, ipeksi gür saçlara sahip olmanın yerini hiçbir şey tutamaz. En iyi görünüme sahip olmanız için, en doğru saç bakım metotlarını öğrenmeniz ve uygulamanız gereklidir.

Zaman kaybetmeden okuduğunuz bu önerileri yerine getirmeye başlamanızı ve sağlıklı saçlara kavuşmanızı dilerim.

Dr.Handan Yavuz Köksal

Yorumlar