Saçlarınız mevsim geçişlerine yenilmesin!

Mevsim geçişlerinde saç bakımı nasıl olmalı?



Mevsim geçişlerinin en büyük sorunu saç dökülmeleridir. Kadın ya da erkek farketmez. Bu dönem de saçlar en çok dökülme çağını yaşar. Dr. Banu Serbes Kural, bu durumlarda dökülen saç sorunlarını ve tedavi yollarını anlatıyor.
8 1

Saçlar mevsim değişikliğinde neden dökülür?


Gün içinde ortalama 100 tel saç dökülmektedir. Olağan şekilde dökülen bu saçların yerine yenileri çıkar. Ayrıca kalıtımsal faktörler, beslenme bozuklukları, metabolik hastalıklar, vitamin eksiklikleri gibi çeşitli etkenlerin yanı sıra, mevsim değişiklikleri de önemli saç dökülmesi nedenlerindendir. Özellikle sonbahar ve ilkbahar başlangıçlarında çoğumuz aniden saçlarımızda belirgin dökülme başladığını fark ederiz. Bu dökülmeler normalin iki katı yoğunluğa ulaşabilir. Özellikle bahar aylarında güneş ışınlarının yoğunlaşması, saç döngüsünü düzenleyen hormonlarda artış sağlar, bu da saç dökülmesini arttırır. En yoğun olarak kış aylarında büyüyen saçların baharda dökülmesi günde 100-200 tele kadar yükselebilmektedir.
8 2

Saçları her gün yıkamak iyi midir?


Mevsim geçişlerinde yaşanan bu dökülmeleri çeşitli bakım önlemleri ve tedavilerle azaltmak mümkündür. Öncelikle saçların yağlı olduğu düşünülerek her gün yıkanması, derideki koruyucu tabakayı yok ederek kepeklenme ve saç dökülmesinde artışa yol açacağı bilinmeli, bundan kaçınılmalıdır. En sağlıklısı saçların haftada 2-3 kez pH değeri 5.5 olan bir şampuanla yıkanmasıdır. Ayrıca yıkama sırasında çok sıcak su yerine ılık su kullanılmalıdır. Saçlarda jöle, briyantin gibi ürünler uzun süre bırakılmamalıdır. Bu ürünlerin saçın ve saçlı derinin doğal yapısını bozduğu akılda tutulmalı, saçın maruz kaldığı kimyasal etkinin uzamaması için jöle kullanan kişiler, gün sonunda saçlarını mutlaka yıkamalıdırlar.
8 3

A vitamini döker, B vitamini korur!


Bu dönemde beslenmeye de dikkat edilmeli, protein ağırlıklı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. B grubu vitamin desteği kullanılabilir, demir ve çinko eksikliği varsa takviye edilmelidir. Yüksek miktarda A vitamini alımı ise tam aksi yönde saç dökülmesini yoğunlaştırır, bundan uzak durulmalıdır. Benzer şekilde A vitamini türevleri içeren ve hap şeklinde kullanılan sivilce ilaçlarının da saç dökülmesini arttırabileceği unutulmamalıdır.
8 4