"Saçmalama kadın! Senin tek ihtiyacın taşlı bir tanga!"

Victoria's Secret defilesine bir tepki de gazeteci Sarah Vine'dan geldi. Daily Mail yazarı Vine, iç çamaşırı defilesinin Feminizm'in son 50 yılda yaşadığı tüm gelişmeleri yerle bir ettiğini iddia ediyor!

"Saçmalama kadın! Senin tek ihtiyacın taşlı bir tanga!"

ELMAELMA ÇEVİRİ ÖZEL- İngiliz gazeteci Sarah Vine, Daily Mail gazetesinde Victoria's Secret defilesini eleştiren uzun bir yazı kaleme aldı. Yazıda her sene düzenlenen görkemli defilenin Feminizm düşüncesinin son 50 yılını alt üst ettiğini detaylı bir şekilde açıklayan Vine, yazısının başında "Feminizm" düşüncesinin kadınların saçlarını taramamak için sığınacakları bir bahane olmadığını da belirtiyor.

Amerikan iç giyim markasının son derece rahatsız ve küçük iç çamaşırları ürettiğini ve firmanın internet sitesindeki görüntülerin neredeyse "porno" olarak adlandırılabileceğini söyleyen Sarah Vine geçtiğimiz haftalarda "Ergenlik çağındaki kızımı Victoria's Secret reklamlarından uzak tutmaya çalışıyorum." açıklamasını yapmıştı.

Sarah Vine, Victoria's Secret'ın kadın bedenini tek tipleştirmesine karşı çıkıyor. Karlie Kloss'un defilede yürüyen modeller arasında  "Kıvrımlı" olanlardan biri olduğu belirtilirken Sarah Vine'a göre Kloss'un diğerlerinden tek farkı yan döndüğü zaman gözden kaybolmaması...Altın gibi parıldayan tenleriyle ve kusursuz güzellikleriyle bu yıl ilk defa Londra'da podyuma çıkan modellerin hepsi katı bir elemeden geçiriliyor. Bu eleme onlar için gerçekten çok yıpratıcı oluyor.  Yalnızca o podyumda yürüyebilmek için boks, pilates, yoga ya da sörf gibi sporlarda uzmanlaşan modeller her gün saatlerce spor salonlarına mahkum oluyor.

Striptizcileri andıran iç çamaşırlarıyla podyuma çıkan modellerin kusursuz vücutları ufak dokunuşlarla cilalanıyor. Defilenin kulisinde görev alan 25 kuaför ve 25 makyaj artisti modellerin "doğal" güzelliklerini ön plana çıkarmak için çalışan hünerli ellerden bazıları. Kuaför ve makyaj uzmanlarının yanı sıra kusursuz vücutları daha da mükemmel bir hale getirmek için modellere bronzlaştırıcı sprey uygulanıyor. Bronzlaşma konusunda uzman olan Jimmy Coco bir röportajında podyuma hazırlamak için her modelle 3 kat bronzlaştırıcı sprey uyguladığını belirtti. Coco'nun defile başına harcadığı bronzlaştırıcı sprey 3,5 litreyi buluyor yani model başına 1 kutu bronzlaştırıcı sprey!

Dünyaca ünlü modellerin meşhur kıvrımlarının sırrı da çoğu zaman bu bronzlaştırıcı uygulamasında yatıyor. Özellikle modellerin göğüs ve bel bölgelerine kontür uygulanarak kıvrımlı bir ilüzyon yaratılıyor.

Vine, her yıl "Noel" döneminden önce düzenlenen defilenin Playboy, MTV ve basit güzellik yarışmalarının bir karışımı olarak tanımlıyor. İlk olarak 1995 yılında New York, The Plaza Hotel'de düzenlenen VS defilesi internet çağına ayak uyduruyor ve 1999 yılında birkaç farklı kanalda canlı yayınlandığında 10 milyondan fazla izleyiciye ulaşıyor.

Victoria's Secret basın toplantısında defilenin, kadın formunun ve sağlıklı yaşam tarzının neşeli bir kutlaması olduğunu belirten halkla ilişkiler temsilcileri ne kadar inandırıcı?

Defilede podyuma çıkan modellerin nasıl beslendiğine, daha doğrusu beslenmediğine dikkat çeken Vine, defileden önce otel odalarında bir fincan çay ve sandviçlerle çekilen fotoğrafların tamamen kandırmacadan ibaret olduğunu ve kimsenin o sandviçleri yediklerine inanmadığını da belirtti.

Bu yıl podyumda milyon dolarlık sütyenlerden birini taşıyan Adriana Lima, bir röportajında şişkinlik korkusuyla defileden 12 saat önce su içmeyi bile bıraktığını itiraf etmişti.

Victoria's Secret  iç çamaşırı firması, modelleri birer sporcu olarak gördüğünü, seks çağrışımlı defilenin aslında kadını yücelten bir kutlama ve kırmızı saten külotların da kadın cinselliğinin sembolü olduğu iddia etse de gazeteci Sarah Vine ve diğerlerini  ikna edemiyor.

Basın toplantısında modellere "Feminizm" odaklı soruların sorulmasını yasaklayan Victoria's Secret, ergenlik çağındaki kızları hedeflediği yan markası "Pink"le kadın bedeniyle yeni tanışan genç kızları hedef alarak gelecekteki müşterilerini garantiliyor.

1970'li yıllarda düzenlenen güzellik yarışmalarının feminist protestoların odak noktası olduğunu hatırlatan Sarah Vine, yazısının sonlarında şu cümleye yer vermiş  : "Astrofizik diploması mı? Saçmalama kadın. Senin tek  ihtiyacın taşlı bir tanga!"

55594.jpg

Yorumlar