Sağlığınız için en önemli 10 hormon!

Vücudunuzu yöneten hormonları yakından tanıyarak daha sağlıklı, daha güçlü ve daha seksi bir hayata sahip olabilirsiniz! İşte sağlık açısından en önemli 10 hormon!


Kalp atışlarınızdan, metabolizmanıza ve seks hayatınıza kadar hayatınızdaki birçok şeyi endokrin sisteminizin salgıladığı hormonlarınız yönetiyor.

Peki vücut fonksiyonlarınızı harekete geçiren bu salgılar hakkında ne biliyorsunuz?

Sizler için yaşamınızı etkileyen önemli hormonlardan birkaçını araştırdık.

İşte daha sağlıklı, mutlu ve seksi hissetmenizi sağlayacak 10 hormon!
12 1

Spor hormonu olarak da bahsedilen İrisin hormonu, terlediğiniz zaman salgılanıyor ve içerisinde yağ depolayan beyaz hücreleri, kalori yakıcı kahverengi yağ hücrelerinin içerisine çekiyor.

Yeni yapılan araştırmalar yüksek irisin seviyesinin, kanser, kalp hastalıkları ve alzheimer gibi ilerleyen yaşlarda görülen hastalıkların ortaya çıkma riskini düşürdüğünü ortaya koyuyor.

Büyük kas gruplarını esneterek irisin seviyenizi yükseltebilirsiniz çünkü bu kas grupları aktif hale geldikleri zaman hormon salgılayan kas hücreleri açısından daha zengin.
12 2

Bağırsak hormonu peptit, ince bağırsağınızda üretilir ve siz yemek yedikten sonra açlık hissini bastırıp tokluk hissetmeniz için kan dolaşımınıza aktarılır.

Missouri Üniversitesi araştırmacıları protein ağırlıklı kahvaltanın, peptit YY hormonun salgılanması açısından karbonhidrat ağırlıklı kahvatılardan ya da hiç kahvaltı etmemekten çok daha faydalı olduğunu açıkladı.
12 3

Tiroid hormonu metabolizmanızı kontrol eden 2 temel salgı üretiyor; Triiyodotironin (T3) ve Tiroksin (T4).

Metabolizmanız yalnızca kilonuzu belirlemez, aynı zamanda enerji seviyenizi, vücut sıcaklığınızı, cilt, saç ve tırnak sağlığınız gibi daha birçok şeyi etkiler.

Tiroid hormonu seviyenizi sağlıklı bir düzeyde tutabilmek için evinizi endokrin sisteminin düşmanı Bisfenol-A maddesini içeren plastik kaplardan ve daha birçok sentetik şeyden arındırmalısınız.
12 4