Sebze ve meyvelerin değeri arttıran 10'lu!

Sebze ve meyvelerden daha fazla fayda sağlamak için ne yapmalı?



Meyvelerin kabuklarını soymak doğru mu? Peki ya sebzeleri uzun süre yıkamak? Sağlıklı beslenmek için her yolu deneyen herkesin ilk aklına gelecek soruların cevabını Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak veriyor.
12 1

Sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında yıkamayın!


Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünüyor. Bu nedenle sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında uzun süre yıkamayın. Hızlı akan su, yüzeyde oksijen kaybına neden olarak, yiyeceklerin besin değerini düşürüyor. Ayrıca sebzeleri yıkarken bütün halinde suya basın. Doğrayıp suya bastığınızda vitamin değerini öldürüyorsunuz. Aynı şekilde sebzeleri pişirirken de tencereye çok fazla su eklemeyin. Sebzeleri çok az suyla ya da buharda pişirmeyi tercih edin.
12 2

Sebzeleri büyük parçalara bölün


Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde münkünse elinizle bölün veya bıçakla kesin. Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırıyor. Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar çok oluyor.
12 3

Tencerenin kapağını kapalı tutun


Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun. Böylece buhar kaybolmuyor ve yemeğin pişme süresi kısalıyor.
12 4