Şeker hastalığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar!

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gürkan Taşkale, diyabetle ilgili bilgilendiriyor.


Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabet, dünya genelinde artmaya devam ediyor. Hayat boyu sürebilen bu hastalık, birçok kişi tarafından yanlış biliniyor. Durum böyle olunca da doktorun bilinçlendirmediği hastaların kafasında birçok soru işareti oluşuyor.

Hangi gıdaları tüketebileceklerini, ilaçlarını nasıl kullanacaklarını tam bilemiyorlar. Sadece doktora gelip hastanın muayene olması ve ilaçlarını alması yeterli değildir. Çünkü o kullanılan ilaçların bile belli bir prosedürü vardır. Bazıları yemekten önce bazıları yemekten sonra belli dozlarda kullanılır. Bu nedenle diyabet hastalarının mutlaka tedavi gördüğü sağlık kurumlarında, diyabet eğitiminden geçmeleri gerekir.

Yetişkinler kadar çocukların sağlığını da tehdit eden diyabet ile ilgili Medical Park Bahçelievler Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gürkan Taşkale; doğru bilinen yanlışları şöyle sıralıyor...
11 1

YANLIŞ--> “Diyabet hastası meyve yememeli”

·Örneğin; muz çoğu hasta diyabet olduğu için muz yemekten kaçınıyor. Bu seferde hastalar almaları gereken vitaminleri almamış oluyorlar. Biz beslenmede çeşitlilik olması gerektiğini ifade ediyoruz. Tek yönlü beslenme olmaması gerekiyor. Bir ömür sadece elma ile geçmez. Bir gün elma tüketiyorsak, diğer gün muz, diğer gün farklı bir meyve tüketebiliriz. Her meyveden diyetisyen ya da doktorun önerdiği miktarda tüketilmelidir.

· Her diyabet hastasının evinde mutlaka mutfak terazisi olması gerekiyor. Bayanlar günlük 200 – 250 gram meyve yemesi gerekiyor. Gün içerisinde yenilen meyve, herhangi bir meyve olabilir. Günlük meyve tüketim hakkını sadece muz olarak kullanması doğru değildir. Çeşitlilik sağlanması gerekir.
11 2

YANLIŞ--> “Pasta tüketmek şeker hastasına yasaktır”

· Diyabetlilerin yaptığı yanlışların bir diğeri ise genellikle hastaların aşırı gıda tüketmelerinden kaynaklanmaktadır. Hiç bir zaman hastaya tatlı ya da pasta yemeyin gibi bir durum yoktur.

Diyabet hastaları belirli günlerde ve zamanlarda, belirli miktarda pasta yiyebilirler. Diyabet hastası olan kişi, doğum gününde az bir miktarda yaklaşık 80 gramlık bir pasta yiyebilir.
11 3

YANLIŞ---> “Mutlaka diyabetliler vitamin takviyesi kullanmalıdır”

· Vitamin takviyeleri doktora bırakılmalı, doktorun yaptığı ölçümler sonucunda kullanılmalı. Vitaminleri faydalı gibi görmemek gerekir, vitaminler gereklidir. Gerekli ile faydalıyı hastanın ayırması gerekiyor.

Gereklilik arabaya benzin koymak gibidir, benzin koymazsanız araba gitmez. Vitaminde öyledir, vücudunuzda olması gerekir ancak fazlasının da faydası yoktur aksine zararı vardır.
11 4