Şeker yemek vücudunuza neler yapar?

Şeker yemenin bilmediğiniz etkileri...


Günlük hayatımızdaki üç beyaz düşmandan biri olan şekerle ilgili bilim dünyasındaki son gelişmeleri inceleyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, ürkütücü sonuçlarla karşılaştı. Sadece ABD’de 2010 yılı içinde 25 bin kişi aşırı şekerli içecek tüketiminden öldü. 2013 yılında yapılan bilimsel çalışmalarda dünya genelindeki 180 bin ölümün sebebinin büyük ihtimalle şeker veya tatlandırıcı içeren içecekler olduğu sanılıyor.

Ağzınızın tadını bozmak istemeyiz günlük yaşamınızda şekerin ölçüsünü kaçırırsanız geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

İşte şekerin vücudunuzda yarattığı etkiler...

8 1

Şeker sizi sessizce öldürebilir. Tehlike konusunda tuz ve yüksek tansiyonla yarışır durumda hatta daha zararlıdır.

2008 yılında aşırı fruktoz tüketiminin leptin direncine sebep olduğu bir çalışma ile kanıtlandı. Leptin yeterince besin aldığınızı size anlatan bir hormondur. Problem şudur ki biz çoğu zaman beynimizden gelen sinyalleri umursamayız. Leptin uygun çalışmaz ve bununla alakalı bir semptomda vermez. Bu da aşırı gıda tüketimine ve dolayısıyla obeziteye yol açabilir.

Şeker neden sessiz katildir? Çünkü bunlar hiçbir belirti vermez veya tehlike zilleri çalmaz. Eğer son yıllarda kilo aldıysanız ve neden olduğunu bulamadıysanız belki vücudunuza giren fruktoz miktarını kontrol edebilirsiniz.
8 2

2012 yılında Nature dergisi tarafından şekerin üzerinde de alkol gibi bazı kısıtlamalar ve uyarılar koyulması fikri ortaya atılmıştı. Çünkü aşırı fruktoz ve glikozun karaciğerde toksik etki yaratabilir.

Alkollü içeceklerin metabolik yolu fruktoz alımındakine benzerdir. Ayrıca şeker alkolün sorumlu olduğu birçok kronik durumun meydana gelme riskini arttırır.

Sonuç olarak zayıfsınız diye fruktoz kaynaklı meydana gelen karaciğer hasarından korunduğunuzu düşünüyorsanız tekrar düşünün. Aşırı kalori almıyor/kilolu değilseniz bile karaciğer hasarı meydana gelebilir.
8 3

Şeker, ‘şeker içermez ’ olarak her gün satılan birçok gıdada saklıdır.

Birçok insan ‘normal’ şeker suçlularından (şeker, kurabiye, kek) kaçınmak için gayret ederken aslında sevdikleri bazı gıdaların çok fazla şeker içerdiğini fark ettiklerinde aldatılmış hissediyorlar. Örneğin; domates sosu, fat free soslar, tonik, marine yapılan soslar, krakerler ve hatta ekmek bile.
8 4