Pazartesi’ nin suçu ne?

Nasıldı şu şarkı? “They call it stormy Monday, but Tuesday's just as bad Wednesday's worse, and Thursday's also sad”

Senem Köksal

Yani, Pazartesi’ ye fırtınalı derler ama Salı’nın da ondan aşağı kalır yanı yoktur. Ayrıca Çarşamba daha kötü ve Perşembe de üzücüdür…

Evet, böyle diyordu T-Bone Walker şarkısında ve ben de diyorum ki dokuz koca tatil gününün ardından şu saatlerde mızmızlanarak mesaisine başlamış olan yurdum insanı, sence de artık şu “pazartesi sendromu” masalını bitirmenin vakti gelmedi mi?

“Mazeretim var, bugün git yarın gel” diyorsan, seni yukarıdaki dizeleri tekrar okumaya davet eder, üstüne bir de “salı sallanır, çarşamba çarşafa dolanır, perşembe perişan olur” deyiveririm. E, artık anlamazsan ayıp valla!

Ta, geçen hafta cuma günü gittiğin tatilin Pazartesi’sini, pazartesi olduğunu bile anlamadan geçir, gez, toz, gününü gün et, ondan sonra bugün gel, zavallı Pazartesiyi sendromlu ilan et! Üzgünüm ama sorun Pazartesi’de değil sende!

Yılda 52, ayda 4, haftada 1 de olsa ve hiç fark yokmuş gibi görünse de aslında her Pazartesi yeni bir başlangıç ve esasen filmin koptuğu nokta da burası. Çünkü psikologlara göre, ne olursa olsun başlangıçlar sahip oldukları belirsizlikler ve bunların yol açtığı stres nedeniyle bünyeyi zorluyor. Bünye sahipleri de durumu kotarmak ve çok fazla hasar almamak adına durumdan bir tereyağı ve o tereyağından da bir kıl çıkarıveriyorlar. Hem de büyük bir ustalıkla. Tıpkı, ister iki gün süren hafta sonu tatili, isterse dokuz günlük bayram tatili olsun, hemen arkadan gelen Pazartesi’yi hiç suçu günahı yokken hastalıklı yaptıkları gibi.

Şöyle bir düşünürsen, tahrip gücü yüksek diğer başlangıçlardan (bkz. yeni iş, evlilik, doğum, askerlik, taşınma, okula başlama) korunmak adına da kolayca ve çoğu kez de şuursuzca nasıl kılıflar uydurulduğunu bulabilirsin. Sinir patron, çorabını yerde bırakan koca, lohusa nöbeti, arızalı komutan konuyla ilgili hatırıma gelen ilk tamlamalar.

Liste böyle uzar gider. Çünkü hayat devam ettikçe ne başlangıçlar biter ne de insanoğlunun bahaneleri.

Nasıldı şu şarkı?

“Yoktur üstüne senin, güzeli çirkin yapmakta, suçuysa dünyaya atmakta…”

Herkese iyi haftalar!

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar