Sindirim sisteminiz de bayram etsin!

Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Tarçın bayramda sağlıklı bir sindirim sistemi ve kilo kontrolü için önerilerde bulundu.

Sindirim sisteminiz de bayram etsin!

Özellikle bayramlarda sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde en büyük rolü beslenme taşıyor. Genelde bayram boyunca tüketilen bol et, karbonhidrat ve tatlı gıdalar oluyor.  Bu nedenle bayramda birçoğumuz, sindirim sistemi rahatsızlığı ve aşırı yeme sebebiyle kilo alarak çıkıyor.

Prof. Dr. Orhan Tarçın “Bayram boyunca et tüketimini abartmayın. Eti yanında sebze ve baklagillerle dengeleyerek tüketmeye dikkat edin. Yemeğin, fırın, ızgara ve tencere de  pişirilmesi kilo kontrolü ve sağlık açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Bir öğün hamur işiyse bir öğün tencere yemeği yiyin

Bayram süresince alınan her karbonhidrat açısından zengin hamur işi ya da tatlının ardından mutlaka proteinli gıdalar yemek gerekiyor. İlk sırada baklagiller olmalı. Kırmızı et, beyaz et, mevsim sebzeleri, süt, yoğurt, ayran tercih edilmeli.  Bu noktada da dikkat edilmesi gereken konu, yemekler öncelikle tencere yemeği daha sonra fırın ve ızgara yemekleri olmalı. Çünkü tencere yemeklerinin sindirimi kolay oluyor. Kızartma mide boşalmasını geciktirerek hazımsızlık yapıyor.

Günde bir porsiyon tatlıyı aşmayın, her misafirlikte ikramın dörtte birini yiyin

bayram Mönülerinin vazgeçilmez tatlarından baklava, revani, ekmek kadayıfı gibi karbonhidrat açısından zengin bu tatlıların lezzetleri hiç kuşkusuz tartışılmaz. Fakat hamur işi olan bu şerbetli tatlılar, sağlıklı insanların midelerinde bile sorunlara neden oluyor. Bu nedenle her ikramın dörtte birini yemeli, ve tatlı günde 1 porsiyonu geçmemeli.

Bayram reflüsü olmamak için yediklerinize dikkat edin

Bayramda en sık karşılaşılan sorunlarından biri reflüdür. Bu durumun en büyük nedeni ise kişinin doğal gıdalardan uzaklaşıp katkı maddeli yiyecekleri bolca tüketmesidir. Reflüsü olan hastaların yanı sıra sağlıklı insanlarında bayramda beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Çünkü hiçbir mide sorunu olmayan biri, bayramı reflü hastası olarak bitirebilir.

Besinler çok sıcak ya da çok soğuk tüketilmemeli

Yenilen besinler ılık olmalı. Gıdalar çok soğuk olduğu zaman tam sindirilmeden mideden dışarı atılıyor. Ayrıca çok soğuk su da tüketilmemeli. 

Bayram diye aşırı acı, baharatlı, yağlı yemeklere  saldırmayın

Aşırı acı yemeklerin içinde capsaicin denen madde vardır. Bu madde mide de şişkinlik ve hazımsızlık yapar.

Yeterli, düzenli, dengeli beslenilmeli

Protein, yağ ve kalori dengesini sağlamak gerekiyor. Protein ağırlıklı beslenilmeli. Midede kanser yapıcı etkiye sahip olan tuzlu gıdalardan uzak durulmalı. Çok pişirilmiş, ateşle temas etmiş gıdalar tercih edilmemeli.

Günde 2 bardak kahve ve 5 bardak çayın üzerine çıkılmamalı

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen çay ve kahveyi abartmayın.  Günde 2 bardak kahve ve 5 bardak çayın üzerine çıkmamaya gayret gösterin.  İdrar çıkışını arttıran bu içeceklerden sonra su içilmeli. Bu şekilde su kaybı engellenmiş oluyor. Su tüketiminin günde iki litrenin altına inmemesi gerekiyor.

Posalı besinler bayram sofranızda mutlaka olmalı

Bol bol yeşil yapraklı sebze ve meyve tüketin. Çünkü Posalı gıdalar sindirim sistemini rahatlatıyor, kabızlığı engelliyor. Bağırsak mikrobial dengesini düzenliyor. Lifli gıdalar ayrıca toksik-zehirli bazı maddeleri lifli gıdalar bağlayarak atılmasını sağlıyor.

Bayram ziyaretlerine yürüyerek gidin

Bayram boyunca aşırı yemek yemek, mide sağlığı açısından çok zararlı. İşin içine bir de hareketsizlik giriyorsa zarar daha da artıyor . Bu nedenle bayramda mutlaka egzersiz yapmak gerekiyor. Yapılacak en güzel egzersizde ziyaretlere mümkün olduğunca yürüyerek gitmek.    

Yorumlar