Şişkinlik yapan hatalardan kaçının!

Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Koray Tuncer, şişkinliğe neden olan etkenleri anlattı.


Yemeklerden sonra karın bölgesinde yaşanan şişkinlik, birçok kişinin kabusu haline gelebiliyor. Ancak alınacak birkaç basit önlem, karın bölgesindeki şişkinliklerden kurtulmanızı sağlayabilir.

Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Koray Tuncer, aniden ortaya çıkan ve uzun süre geçmeyen karın bölgesi şişkinliklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, karındaki şişkinlikler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
8 1

Gün içinde karın bölgesinde yaşanan şişkinliklerin en sık rastlanan nedeni, hızlı beslenmenin getirdiği sıkıntılar olarak görülmektedir. Sindirimin ağızda başladığını unutmamak gerekir. Gıdaların, çiğnemeye belli bir süre ayrılmadan yutulması durumunda, ağız içinde yapılması gereken sindirimin kalitesi istenildiği kadar gerçekleşmemektedir.

Mide, ön hazırlık yapılmadan yutulan gıdaları sindirebilmek için normalden daha fazla çalışmaktadır. Ağızda kötü başlayan sindirim, kişide şişkinlik yaratarak, yiyeceklerin mideye oturması hissini yaratabilmektedir. Sofraya oturulduğunda günlük sorunları unutup, tamamen yemeğe odaklanmak gerekmektedir. Ana öğünleri atlamamak kadar, ara öğünlerde de küçük atıştırmalıklar, hızlı beslenmenin önüne geçebilmektedir.
8 2

Yavaş beslenmenin yanı sıra, ağız içi sağlığının da iyi olması gerekmektedir. Çok sayıda diş eksikliği söz konusuysa, yavaş beslenilse bile istenilen sonuç alınamamaktadır.

Diş sağlığı sorununun mutlaka dikkate alınıp çözüme gidilmesi gerekmektedir. Halledilmediği durumlarda sorunlar yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.
8 3

Hızlı beslenmenin diğer olumsuz yönü de, farkına varmadan hava yutulmasıdır. Lokmayı ağıza alırken, ister istemez ağız boşluğuna hava girmektedir. Yavaş beslenen bir kişi, çiğneme esnasında ağız ve burundan bu havayı dışarı atabilmektedir.

Hızlı beslenen kişilerde ise, bu hava lokmalarla birlikte mideye inebilmektedir.
8 4