Sodyum tuzakları güzelliğinizi nasıl etkiliyor?

Göz altı torbalarınızdan ve midenizdeki şişlikten kurtulmak mı istiyorsunuz? O halde gizli sodyum tuzaklarına dikkat edin!


Şu sıralar tükettiğimiz tüm hazır gıdalarda tuz miktarı oldukça fazla. Doktorlar ve beslenme uzmanları sodyum tüketiminin kontrolden çıktığını her fırsatta dile getiriyor. Hem Amerikan Kalp Derneği hem de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Amerikanların günde 3,600mg sodyum tükettiğini söylüyor. Bu rakam günlük sodyum tüketimi için önerilen 1,500 mg'ın oldukça üstünde.

Üstelik tuz tüketimi dış görünüşünüze de zarar veriyor. Obezite, kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyona yol açan tuz, cildinizdeki suyu emerek kurutuyor ve kırışmaya yatkın bir hale getiriyor. Şiş gözler ve kırışık bir ciltten sonra tuzun yarattığı şişkinlikten kurtulmak da pek kolay değil. Tükettiğiniz tuz miktarını azaltmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Cips ve krakerlerde aşırı miktarda tuz bulunduğunu bilsek de bazı yiyecekler oldukça masum görünebiliyor. İşte masum görünen ama aslında bir tuz bombası olan yiyecekler!
8 1

Makarna, pizza ve aperatiflerde kullanılan marinara sosu gizli tuz bombalarından biri.

1 su bardağı marinara sosunda 642 mg tuz bulunuyor. 1 bardak domatesli, fesleğenli marinara sosu 1 dilim sucuklu pizzaya tuz oranı açısından eşit.

Karbonhidrat bombası olması nedeniyle suçladığınız makarna yerine onunla birlikte tükettiğiniz soslara da dikkat etmelisiniz.

Marketlerde satılan hazır salata sosları yerine kendi soslarınızı hazırlamayı da deneyebilirsiniz.
8 2

Süzme peynir tüm diyetlerde en sevilen yiyeceklerden biri. Beslenme ve Diyet Uzmanları artık peynir yerine yoğurt tüketmeyi öneriyor.

Süzme peynir, aynı ölçüdeki yoğurttan 100 mg daha fazla tuz içerirken, yoğurt protein bakımından peynirden 2 kat daha zengin.

1 su bardağı kadar beyaz peynir, 4 tavuk nuggetla eşit tuz miktarına sahip.
8 3

Peynir gizli bir sodyum tuzağı!

1 dilim Cheddar peynirinde 368 mg tuz bulunurken, 350 gr yaşlandırılmış parmesan peynirinde ise 428 mg tuz bulunuyor.

Bu peynirleri patates cipsleriyle karşılaştırdığınız zaman iki tam poşet barbekü soslu cipsle eşit oranda tuz tüketilmiş oluyorsunuz.

Beslenme uzmanları tabii ki peynir yememenizi önermiyor fakat tükettiğiniz peynir çeşitlerini değiştirerek daha sağlıklı tercihler yapabilirsiniz. Örneğin cheddar peyniri yerine daha az tuzlu olan mozerella peynirini tercih edebilirsiniz.
8 4