Soğuk havalarda vücudunuzun verdiği 12 tepki!

Hava sıcaklığı düştüğünde insan bedeni inanılmaz mekanizmasını devreye sokuyor… İşte vücudunuzun soğuk havalarla başa çıkmak için yaptığı 12 şey!


Havalar gerçekten soğuduğunda en kalın paltonuzu giyseniz de, soğuk havanın vücudunuzu etkilemesini engelleyemezsiniz.

İnsan vücudu soğuk havalrdan korunmak ve hava şartlarına uyum sağlamak için muhteşem mekanızmasını çalıştırıyor.

Soğuk kış günlerinde vücudunuzda olan değişiklikleri sizler için araştırdık. Bakın vücudunuz soğuklara nasıl tepki veriyor…
14 1

Soğuk havalarda vücudunuzun verdiği tepkilerden ilki kan damarlarınızın daralması.İnsan vücudu sürekli olarak 37 derecelik sabit ısısını korumak üzere programlanmış. İçinde bulunduğunuz ortamdaki sıcaklık düştüğünde ise derinizdeki ısı reseptörleri alarmı duyarak 37 derecelik vücut sıcaklığını dengelemek için bir termostat gibi hareket eder.

Bu duruma beynin hipotalamus bölgesinin ilk tepkisi ise kol, ayak, el ve bacaklarınızdaki kan damarlarını daraltmak olur. Kan vücuda sıcaklık taşır bu nedenle eğer kan akışını yavaşlatırsanız o bölgedeki ısı kaybını da azaltırsınız.
14 2

Damarların büzülmesi kanın gövdenizde birikmesini sağlar. Sıvı hacmini denetleyen reseptörler beyni uyararak gövdenizdeki sıvının bir miktarından kurtulması gerektiğini işaret eder ve idrara çıkarsınız.

Soğuk havalarda idrara sıkışmanıza sebep olan şey vücudunuzun bu tepkisidir.
14 3

Soğuk havalarda titreyip ürpermenizin sebebi oldukça ilginç.

Damarların büzüşmesi sizi soğuktan korumaya yetmediğinde hipotalamus kaslarınıza hareket etmelerini emreder. Bunun sebebi kas hareketleri sonucunda ısı üretilmesi.
Sıradan bir ürperti 100 watlık ısı üretiyor.

Eğer hafif bir hipotermi geçirir ve vücut ısınız düşerse, titreyerek 400-600 watt civarı ısı üretebilirsiniz.
14 4