Sosyal yemek yeme hataları!

Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, yapılan araştırmalar yemek yeme hatalarında sosyal çevrenin çok büyük etkisi olduğunu gösteriyor, diyor.


Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak: ‘Genç ve yetişkinler, arkadaş grubuyla beraber yemek yediğinde besin tüketim miktarları da ciddi oranda artıyor. Sosyal çevre kilo almada oldukça önemli rol oynuyor. En çarpıcı sonuç ise eğer arkadaşınız kilolu ise sizinde kilolu olma ihtimaliniz %57 ve eğer bu kişi çok yakın arkadaşınız ise bu oran %171 oranında artış gösteriyor’, diyor.

Ayrıca sosyal yaşamı çok yoğun olan kişilerin çoğu zaman arkadaşlarıyla dışarı da buluşup yemek yemeği tercih ettiğini söyleyen Gamze Şanlı Ak, kilo almamak veya kilo kontrolü için burada yapılacak en önemli şey ise hem porsiyon kontrolü yapmak hem de doğru seçimlere yönelmek olduğunu da vurguluyor.
14 1

İş çıkışı çok açsınız ve en yakın arkadaşınız ile bir alışveriş merkezinin üst katındaki yemek bölümünde buluştunuz. Çok aç olduğunuz için hemen yemek yemek istiyor ve fast-food cazibesine kapılıp hamburger menü seçiyorsunuz arkadaşınız ise salata seçimi yapıyor.

Seçimlerimize göre aldığımız kaloriler

Yanlış seçim

Orta boy hamburger menü
(orta boy hamburger+patates+gazlı içecek) = ortalama 1000 kalori

Doğru seçim

Akdeniz salatası+ 1 kutu ayran+ 1 dilim ekmek = ortalama 300 kalori
14 2

Bütün haftayı çok yoğun geçirdiniz. Cuma akşamı eğlenmek ve tüm haftanın stresini atmak için iş arkadaşlarınızla balıkçı planı yaptınız.

Seçimlerimize göre aldığımız kaloriler

Yanlış seçim

1 dilim beyaz peynir+ 1 dilim kavun+ 1 dilim kızarmış ekmek+ 3-4 yemek kaşığı yoğurtlu-zeytinyağlı meze+ 2 yemek kaşığı karides güveç + 4 adet kalamar tava+ ızgara balık+ salata+ 1 duble rakı+ ½ porsiyon dondurmalı irmik tatlısı = ortalama 1200 kalori


Doğru seçim

Izgara balık+ bol yeşil salata+ 1 kadeh beyaz şarap = ortalama 300 kalori
14 3

Uzun zamandır üniversiteden yakın arkadaşlarınızla buluşamıyorsanız ve cumartesi akşamı için kebapçıya gideceksiniz.

Seçimlerimize göre aldığımız kaloriler

Yanlış seçim

1 dilim tulum peyniri+ 1 adet lavaş+ 4-5 yemek kaşığı yoğurtlu-zeytinyağlı meze+ 1 ufak lahmacun veya içli köfte+ 1 porsiyon adana+ yeşil salata+ 1 adet gazlı içecek+ 1/2 porsiyon künefe = 1200 kalori

Doğru seçim

1 porsiyon tavuk veya et şiş+ yeşil salata+ 1 bardak ayran+ ½ lavaş= 450 kalori
14 4