Sporla kilo vermek için ne yapmalı?

Sporcu beslenmesi nedir? Fit olmak için hangi sıklıkla spor yapılmalı?Doktorburada.com uzmanlarından Diyetisyen Orçun Kürüm anlatıyor.


Sporcu beslenmesinin amacı, önce sporcu sağlığını korumak ve sakatlıkları minimuma indirmek, daha sonra ise sporcunun performansını maksimuma çıkarmak olarak öne çıkıyor. Ancak Orçun Kürüm, sporcu beslenmesinin sadece profesyonel sporcular için değil; aynı zamanda egzersiz yapan tüm bireyler için uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, spora yönelik doğru planlanan bir beslenme programı sayesinde spor yapan kişinin antrenman performansının artacağını ve antrenman sonrasında toparlanma süresinin en aza indirgeneceğinin altını çiziyor. Bu sayede de sporcunun genel performansı artmış oluyor.

Ayrıca sporcu beslenme programı sayesinde kişi hastalıklara karşı daha dirençli hale geliyor ve zorlu fiziksel performans gerektiren sporlarda vücudu daha sağlıklı kalıyor.

12 1

Beslenmenin, döneme göre strateji değişikliği yapılarak değiştirilebildiğini belirten Orçun Kürüm, farklı zamanlarda kilo alınabileceğini ya da verilebileceğini, sezona göre az antrenman veya daha çok antrenman yapılabileceğini açıklıyor. Bu kapsamda da beslenme programı, sporcunun özel durumlarına göre esneklik gösterebiliyor.

Spor 1-2 saat, beslenme 24 saat sürer!

Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, sporcu beslenmesinin sporcunun performansına sağlayacağı yararlarla ilgili şunları ifade ediyor; “Spor günde belki 1-2 saat yapılır ancak beslenme neredeyse 24 saat sürer. Vücudumuzun besinlere karşı verdiği tepki, egzersize göre verdiği tepkiden daha hızlı olduğundan beslenme sistemini oturtmamış bir sporcu henüz tam performansını görememiştir. Tam performansını görebilmesi için tamamen kendisine uygun bir beslenme sistemi uygulamalıdır.”
12 2

Sporcu beslenmesinin; hem yapılan spora göre, hem de spor yapan kişiye göre farklılık gösterdiğini belirten Orçun Kürüm, sporcuya bir diyet programı önermeden önce analiz edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

· Sporcunun klinik bir rahatsızlığı olup olmadığı

· Beslenme alışkanlıkları

· Yapılan sporun türü

· Sporcunun spor yaparken ki amacı

· Antrenman sıklığı

· Kişinin yaşam tarzı
12 3

Antrenman öncesi karbonhidrat, antrenman sonrası protein!

Beslenme programının amaca göre değişeceğini belirten Orçun Kürüm, müsabaka veya antrenman öncesinde esas olanın, vücudun enerji ihtiyacını düşünüp ona göre beslenmek olduğunu ifade ediyor.

Temel enerji veren besinlerde karbonhidratlar olduğundan fiziksel performans öncesi en iyi seçim olarak kompleks ve basit karbonhidrat içeren besinler öneriliyor. Örneğin bir dilim ekmeğin üzerine 1 küçük muz dilimleyip üzerinde bal damlatmak gibi.

12 4