Sudan bamya çiçeğinin şifalı etkisi!

Kuşburnu çayına hafif ekşi tadını ve kırmızımsı mor rengini veren Sudan bamya çiçeğinin sağlığa faydaları neler?

Sudan bamya çiçeğinin şifalı etkisi!

Pek çok bitki ve meyve çayının kırmızıdan pembeye kadar olan renkleri hep Sudan bamya çiçeği ile sağlanır. Bu çiçeğin sadece renk ve aroma verici özelliği değil, pek çok şifalı etkisi de bulunuyor.

Kuru veya taze çiçekleri ile yetiştiği ülkelerde gıda, halk ilacı ve Ayurvedik Tıpta yüksek tansiyona ve karaciğer hastalıklarına karşı ilaç olarak kullanılan Sudan bamya çiçeği çayı, hafif tansiyon hastalarında, tansiyonu dengelemede ve çok yüksek olmayan kolesterolü düşürmede yardımcı olabiliyor.

Sudan bamya çiçeğinin faydaları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Türk Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, “Özellikle Mısır ve Ürdün’de yüksek tansiyona karşı; Ürdün, Irak, Yunanistan ve Brezilya ‘da yüksek lipit ve kolesterole karşı, değişik ülkelerde ise antiseptik, safra artırıcı, göğüs yumuşatıcı, hazmettirici, idrar artırıcı, sakinleştirici vb. rahatsızlıklarda halk ilacı olarak kullanıldığı değişik kaynaklarda belirtiliyor” dedi.

Nasıl Kullanılır?

Batı Afrika Ülkeleri ve özellikle Nijerya’da çorbası ve “sobo” adı verilen bir alkolsüz içeceği hazırlanıyor. ABD, Meksika, Mısır, İran, Hindistan, Tayland ve Tayvan gibi ülkelerde de aynı şekilde soğuk içecek hazırlamada yaygın bir şekilde kullanılıyor. Hemen her ülkede ise çay olarak içiliyor. Ayrıca reçel vb. gıdaların hazırlanmasında da kullanılıyor.

Zararlı olabilir mi?

İnsan ve hayvanlarda yapılan toksikolojik çalışmalarda genel kullanım dozlarında karaciğer ve böbrek fonksiyonları ile ilgili değerlerde herhangi bir değişiklik görülmüyor. Ancak, çok çok yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanımda bazı değişiklikler görülebildiği de bir gerçek. Sonuç olarak, genel kullanım miktarlarında zararsız olduğu kabul ediliyor.

Sudan Bamya çiçeği nedir?

Sudan veya Mısır bamya çiçeği, bilimsel adı Hibiscus sabdarifa olan 3-3.5 metre boya kadar ulaşabilen bir bitkiden elde edilir. Bitkinin vatanı Hindistan -  Malezya arasındaki tropikal Asya ülkeleridir. Bunun yanında Afrika, Orta Amerika, Avusturalya gibi kıtaların tropikal kuşaklarındaki ülkelerde ve bilhassa Meksika,  Brezilya, Hawai ve Filipinler’ de yetiştirilir. Kullanılan kısım çiçeğin tamamı değil,  kurutulmuş etli,  mor renkli çanak yapraklarıdır. Ama kısaca çiçek olarak isimlendiriliyor.

Yorumlar