Suyun Bu Miktarı Alkol Etkisi Yaratıyor!

Az su içerek vücudunuzu susuz bırakmanın, kendine yaptığınız büyük bir kötülük olduğunu bu haberle daha iyi anlayacaksınız...

Suyun Bu Miktarı Alkol Etkisi Yaratıyor!

ELMAELMA ÖZEL- Yapılan yeni bir çalışmaya göre, çok az su içmek, alkol kadar zararlı.

Ayrıca bu araştırmada az su içmenin ağrılı böbrek taşlarına da neden olabileceği söylenirken, bu durumu önlemek için erkeklerin günde 2 litre, kadınların da 1.6 litre su tüketmesi öneriliyor.

Loughborough Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre ise, susuzluk vücutta alkol etkisi yapıyor ve arabanın sürücü koltuğuna oturmak tehlikeli boyutlara gelebiliyor.

Peki su gerçekten ne kadar önemli? Sıcak veya soğuk olması farkeder mi? İşte su hakkındaki sorularınızın tüm cevapları…

Mart ayında yapılan bir araştırma sonucu böbreklerinde taş olanların sayısının çok arttığı gözlenince uzmanlar tarafından da uyarılar gecikmedi. Uzmanlar bunun nedenini az su içmeye bağlıyor…

Bir kişinin az su içmesi idrar kümelerinde kristallerin oluşmasına, bunun da daha sonra böbrek taşlarına dönüşmesine neden olur. Bu sorun insanlarda 10 yıl öncesine oranla iki katına çıktı!

Peki günde ne kadar su tüketmemiz gerekiyor?

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, kadınların günde 1.6 (sekiz bardak), erkeklerin 2 ( on bardak ) bebeklerin ise 1.3 litre sıvı tüketmesini gerektiğini söylüyor.

Suya her zaman çok ihtiyacımız var, çünkü su bizim beynimizin üçte ikisini, vücudumuzun ise yüzde yetmiş sekizini oluşturuyor…

Hayati önem taşıyan organlarımızın atık maddelerini dışarı taşımaya da son derece faydalı olan su, vitamin, karbonhidrat ve proteinleri vücutta taşıma aracı görüyor.

Vücudunuzun susuz kalmaya başlaması için, vücuttaki normal su hacminin sadece yüzde 1 veya 2’sini kaybetmesi yetiyor.

Bu noktada insanların vücutları elbetteki onlara tepkiler verir. Vücut bu denli su kaybettiğinde insanlar kafa karışıklıkları ve kısa süreli odak ve hafıza kaybı yaşar.

Birazcık daha ileri boyutlarda ise nasıl hissettiğini doğru değerlendirememe, yetenek kaybı ve dokunma hissinin kaybetmelere kadar felaket boyutlara yol açabiliyor.

Ayrıca, susuzluk vücudun tükürük üretememesine ve diş çürümelerine de yol açıyor.

Susuzluk beyni de olumsuz yönden çok etkiliyor. Düşünmek, hatırlamak ve bacakları kordine edememe sorunu, daha ileri boyutlarda ise beynin küçülmesine kadar giden sorunlar kendini gösterebiliyor.

Susuzluk, alzheimer hastalarının da ciddi nöbetler geçirmesine, beyin hasarları ve ölümlerine sebep olabiliyor.

Susuzluğun ilk işaretleri, aşırı susuzluk hissi, bağ ağrısı, uyuşukluk ve sersemlik hali…

Ayrıca idrar durumunuzu da takip etmelisiniz. Sağlıklı bireyler günde en az 4 kez idrarını yaparlar. Peki idrarımızın sağlıklı olup olmadığını nereden anlayacağız derseniz, renginden kontrol edebilirsiniz.

Koyu bir idrar yeterince su içilmediğinin bir kanıtı… Olması gereken idrar rengi ise açık sarı…

Karbonatlı suyun genellikle daha çok nemlendirici ve canlandırıcı etkisi olduğu söyleniyor fakat karbonatlı suyun, kalsiyum ve kemikler açısından da daha ideal olduğu kulaktan kulağa gelse de bunun hiçbir klinik kanıtı yok.

Ayrıca su içmek yerine sıvı diye, gazlı, renklendiricili ve şekerli içeceklerden kaçınılmalı. Bu içecekler asit ve gaz yüzünden şişirici olup, yüksek sodyumundan dolayı da kan basıncını yükseltiyor.

Daha fazla ter atacağınız sıcak bir günde içtiğiniz soğuk suyun vücudunuzun hidrasyon düzeyleri üzerinde etkilisi daha fazla olur. Bu yüzden bu günlerde sularınızı buzlu tüketmeniz daha faydalı olacaktır.

Ayrıca 2013 yılında Cardiff Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada soğuk suyun damağa daha uygun olduğu tespit edildi. Buzlu su içmek, sporcuların da daha uzun dayanmalarına yardımcı oluyor. Sporcular bu yolla daha az terliyor.

Fakat migreniniz varsa buzlu sudan kaçınmanız iyi olur. Çünkü nörologlar soğuk suyun miğren ve diğer baş ağrılarının risklerini arttırdığını söylüyor.

Kafeinli kahve ve çay içmenin sık tuvalete çıkardığına dair inançlar var ama bilim dünyası bu duruma da şüpheli yaklaşıyor. Yapılan son araştırmlar çay ve kahveyel aynı oranda içilen suyun da aynı sıklıkla tuvalete çıkardığı kanısında.

Her şeyden önemlisi ise suyun miktarı… Eğer çok fazla su içerseniz vücudumuzda vücudumuzdaki sodyum düzeyler sulanır, vücut hücrelerindeki elektrolitlerde dengesizlikler oluşur.

Çok su içmesi durumunda su zehirlenmesi de görülebilir. Bu durum özellikle sporculara eziyet olur…

su.20150420121223.jpg

Yorumlar