Tarçın diyeti zayıflatıyor mu?

Tarçınla diyet yaparak kilo vermek daha kolay...

Tarçın diyeti zayıflatıyor mu?

Eski zamanlardan beri tıbbi amaçlarla da kullanılan, hepimizin çok sevdiği tarçının insan vücuduna yaptığı etkileri inceleyen birçok araştırma yapıldı. En son yapılan araştırmaların verilerine göre, diyet sırasında bu baharatın tüketilmesi kilo vermeye yardımcı oluyor!

Tarçın diyetinin faydaları

Bir antioksidan olan tarçın, vücudumuzdaki oksitlenmeden kaynaklı iltihaplardan ve stresten arındırıcı özelliğe sahip. Tarçının bu özelliği kilo kaybı konusunda çok faydalı çünkü stres, vücudumuzdaki bağışıklık sistemi, enerji seviyeleri,kan şekeri seviyesini etkileyen Kortizol seviyesini yükseltiyor. Aşırı kortizol ise, bizlere özellikle bel bölgesinde biriken fazla kilolar olarak geri dönüyor. Tarçın stresi azalttığında, kortizol daha az üretiliyor ve tarçın kilo vermeye yardımcı oluyor.

Tarçın diyeti ve zayıflamayla ilgili araştımalar

Tarçın özünün kullanımıyla ilgili yapılan bir çalışmada, tarçın baharatında bulunan bir maddenin obezite ve diyabet riski yüksek olan kişilerde bel bölgesindeki yağ tabakasının, vücuttaki iltihapların ve oksitlenmeye neden olan stresin azalmasına yardımcı olduğu kanıtlandı. Ayrıca tarçın, kan şekeri seviyesine etki ederek vücuttaki insülini de dengeliyor.

Bu diyet için kullanılması gereken tarçın miktarı nedir?

Hergün tüketilen tarçın dozlarının bir uzman tarafından dikkatlice kontrol edilmesi gerekir çünkü tarçın aşırı veya yanlış tüketildiğinde bazı insanlarda sağlık problemlerine yol açabilir. Örneğin hamile kadınların Çin tarçını denilen bir tarçın türünü tüketmemeleri gerekir, bunun nedeni tarçının bu çeşidi içinde karaciğer ve böbreklerde hasara yol açan kumarin adı verilen bir kimyasal zehir içermesidir. Eğer diyet ya da başka bir nedenden ötürü tarçın ve benzeri maddeler kullanmak istiyorsanız her zaman doktorunuza danışın.

Kandaki  şeker, kolestrol, trigliserit seviyeleri gibi diyabet problemlerini kontrol altına almak için günlük önerilen tarçın miktarı yarım çay kaşığıdır. Ayrıca tarçın metabolizmayı hızlandıran vücut ısısını yükseltir ve böylelikle kilo vermek daha kolay olur. Tarçın diyetinden daha iyi sonuç almak için Seylan tarçını kullanın ve Çin tarçını kullanmaktan kaçının.

Diyet yaparken tarçın nasıl kullanılır?

Kilo verme amaçlı beslenme programlarında tarçın kullanmanın birçok yolu vardır. Tatlıların , elma sosunun, kızarmış ekmeğin ve kreplerin üzerine toz tarçın serpmek gibi… Demlediğiniz çaya, kahvenize ya da sıcak çikolatanıza kabuk tarçın eklemeniz, hem içeceğinize lezzet katacak hem de metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, beslenme programlarında tarçın kullananların, kendilerini daha enerjik ve mutlu hissettiklerini de söyleniyor.

Tarçın diyetinde çayın önemi !

Tropikal bölgelerdeki taze ağaçlardan alınan tarçının kilo kontrolünde büyük rolü olduğu gibi sağlığımızı iyileştirici özelliği de bulunuyor. Kilo kontrolü için yaygın olarak bilinen bir içecek tarifi olan sıcak çay, bal ve tarçın karışımı bu diyette en çok tüketilen içecek. Tarçın ve bal, her ikisi de şifa verici ve antioksidan gıdalar.

Örneğin çay içmeyi sevmiyorsanız suyun içine yarım çay kaşığı tarçın koyun ve kaynatın. Daha sonra kaynayan tarçınlı suyunuzu soğumaya bırakın ve daha sonra  bal ekleyerek bu lezzetli karışımı afiyetle için. Eğer karışıma bal eklemek için soğumasını beklerseniz, baldan daha çok fayda sağlayabilirsiniz.

17.20130909150802.jpg

 

 

Yorumlar