Tiroid bozukluğunun 13 belirtisi!

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa Tiroid hastalığının 13 belirtisini anlatıyor! Eğer bu semptomlardan birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir doktora başvurmalısınız...


Eğer bu semptomlardan birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, kandaki tiroid hormonu seviyenizi ölçtürerek hipotiroidizm ya da hipertiroidizm tanısı koyabilecek bir doktora başvurmalısınız.

Boynunuzda, köprücük kemiğinizin hemen üstünde yer alan kelebek şeklindeki tiroid beziniz vücudunuzda çok önemli rol oynar. Bedeninizdeki birçok aktiviteyi kontrol eden, hormonların yapımını sağlayan, endokrin bezlerinizden bir tanesidir.

Birçok tiroid hastalığı ve bozukluğu vardır ancak bunlardan 2 tanesi çok yaygındır; hipertiroidizm (vücudunuzda gerekenden daha fazla tiroid hormonu üretilmesi) ve hipotiroidizm (vücudunuzda gerekenden daha az tiroid hormonu üretilmesi). Diğer rahatsızlıklar ise guatr (tiroid bezinin büyümesi), tiroid kanseri, tiroidnodülleri (tiroid bezi içindeki yumrular) ve tiroditis (tiroid bezinin inflamasyonu)’dir.

16 1

Amerikan Tiroid Derneği’ne göre hayatları boyunca tiroidle ilgili bir rahatsızlığı olan insanlar Amerikan nüfusunun %12’sini oluşturmaktadır ki bu da milyonlarca insan demektir.

Hipotiroidizm hipertiroidizmden daha yaygındır ve bu iki rahatsızlık yakın bir şekilde bağlantılı olmasına rağmen, teşhis ve tedavilerinde birçok önemli farklılıklar vardır.

İşte tiroid bozukluğunun 13 belirtisi;
16 2

Yorgunluk ve uyku bozuklukları!

Hipotiroidizm: Yorgunluk hipotiroidizmde bir numaralı semptomdur. Sürekli uyumak istersiniz ya da normalden daha fazla uyursunuz ama yine de yorgun, bitkin ve hiç enerjiniz yok gibi hissedersiniz.

Hipertiroidizm: Hipertiroidizmi olan bazı insanlar uykuya dalmada güçlük çekerler ve bu nedenle yorgun ve bitkin hissederler. Tiroid bezinin aşırı aktivitesi uykusuzluğa neden olur bu yüzden nabız hızlanır ve geceleri uykuya dalmanızı zorlaştıran ya da gecenin bir yarısı sizi uyandıran bir kaygı oluşur.
16 3

Kilo değişimleri!

Hipotiroidizm: Sürekli kilo alıyorsunuz veya kilo vermek çok zor. İşte bu hipertiroidizmin en önemli semptomudur. Metabolizmanızı hızlandırarak kilo verebilirsiniz.

Hipertiroidizm: Her zamanki miktarda ve her zamanki yiyecekleri yemenize rağmen kilo veriyor olabilirsiniz.
16 4