Tüm kalorilerin eşit olmamasının 3 nedeni!

100 kalorilik çikolatayla 100 kalorilik salata neden eşit değil? MD Robert Lustig, neden tüm kalorilerin eşit olmadığını açıklıyor!


Çocukluğumuzda sıkça sorulan bu soruyu hatırladınız mı? "1 kilo pamuk mu daha ağır yoksa 1 kilo demir mi?" Öğretmenin verdiği şaşırtıcı seçeneklerden pamuğun yumuşacık dokusuna kanan öğrenciler her zaman 1 kilo pamuğun daha hafif olduğunu düşünür.

Artık büyüdük ve 1 kilo olan her şeyin aynı ağırlıkta olduğunu öğrendik. Ancak, bu mantığa ters gibi görünse de, yediğimiz besinlerin aynı kalori değerine sahip olmasına rağmen eşit olmadığını da bilmemiz gerekiyor.

MD Robert Lustig, bizlere tükettiğimiz yiyeceklerin kalorilerinin eşit olsalar bile neden aynı değeri taşımadığını açıklıyor!
7 1

Önde gelen beslenme uzmanları "alına kalori ve harcanan kalori" kavramlarının basite indirgendiğini ve dengeli beslenme açısından yetersiz olduğunu söylüyor.

MD Robert Lustig, aldığınız kalorilerinin niteliğinin kalorinin vücudunuzda depolanması ya da harcanması açısından oldukça önemli olduğunu vurguluyor.
7 2

Besinlerin içindeki lifler kalorilerin emilimini engelliyor.

Örneğin 160 kalorilik bir porsiyon badem yediğinizde bünyenize yalnızca 130 kalori ekleniyor çünkü kalorilerin bir kısmı bağırsaklarınıza gidiyor. Bağırsağa giden kaloriler ise bağırsak bakterileri tarafından enerjiye dönüştürülerek harcanıyor.
7 3

Yiyeceklerin termik etkisi nedeniyle vücudunuz, proteinleri karbonhidrata dönüştürmek için iki kat daha fazla enerji harcar.

Ayrıca protein açlık hormonunu karbonhidratlardan daha etkili bir şekilde azaltır.
7 4