Ünlü matematikçi John Nash hayatını kaybetti!

Ekonomideki 'oyun teorisini' geliştiren ve Russell Crowe'un 'Akıl Oyunları' filminde canlandırdığı Nobel ödüllü matematikçi John Nash eşiyle birlikte New Jersey'de geçirdikleri trafik kazasında hayatını kaybetti.

Ünlü matematikçi John Nash hayatını kaybetti!

 'Akıl Oyunları' (A Beautiful Mind) filmine ilham veren ünlü matematikçi John Nash, New Jersey'de içinde bulunduğu taksinin kaza yapması sonucu hayatını kaybetti. Kazada Nash'in eşi Alicia da yaşamını yitirdi.

Nash, 86; eşi ise 82 yaşındaydı. New Jersey polisi, kazanın orta şeritteki bir aracı sollamak isteyen taksi şoförünün, aracın kontrolünü kaybederek korkuluklara çarpması sonucu meydana geldiğini açıkladı.

29537248.jpg

Nash, doktora tezi olarak hazırladığı 'Oyun Teorisi'yle uzun yıllar sonra 1994'te Nobel Ekonomi Ödülü'ne değer görülmüştü.

29537024.jpg

'Akıl Oyunları' filminde Nash'e hayat veren ünlü aktör Russell Crowe acısını Twitter'dan paylaştı: "Afalladım. Yüreğim John ve Alicia Ailesi'yle birlikte. Harika bir ortaklık. Güzel akıllar, güzel yürekler..."

Nash, bu hafta başında matematik dünyasının en önemli ödülleri arasında gösterilen Abel Prize'ı Norveç Kralı V. Harald'ın elinden almıştı. Ünlü matematikçinin Princeton'daki evine gitmek için taksiye bindiği tahmin ediliyor.

BİR ODA ARKADAŞI YOKTU AMA...

Şizofreni olan Nash'in hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen bir oda arkaşından bahsedip etrafındakileri korkutmuş ve oda arkadaşıyla yaptığı hayali sohbetler onun şizofren olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Nobel'li matematikçi Nash ve eşi Alicia, 24 Mart 2002'de Oscar Ödül Töreni'ne katılmıştı. Nash'in hayatının beyazperdeye aktarıldığı 'Akıl Oyunları filmi, o yıl En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorilerinde Oscar'a değer görülmüştü.

29538189.jpg

Yorumlar