Vajinal botoks sağlıklı mıdır?

Cinsel Sağlık Enstitüsü Dernegi Onursal Başkanı Cem Keçe, vajinal botoks hakkında bilgilendiriyor.

Vajinal botoks sağlıklı mıdır?

Vajina ve çevresine kontrollü botoks enjeksiyonu yapılarak vajinismus kasılmalarının önüne geçilebildiğinin iddia edildiği bu tedavi yöntemi henüz gelişim aşamasındadır. Bilindiği gibi botox bir mikrobun ürettiği ve kaslarda geçici felce yol açan bir maddedir.

Daha çok plastik cerrahide alın ve yüz kırışıklıkları, kaş düşmesi gibi değişik hastalıklarda, cilt altına enjekte edilerek oradaki kasları geçici olarak felç eden ve dolayısıyla kırışıklıkları ortadan kaldıran botoksun vajinismusta da faydası olabileceği düşünüldü ve ilk olarak İran"da ve İsrail"de denenmeye başlandı.

Mantık olarak botoks vajina kaslarını geçici olarak felç eder ve böylelikle cinsel birleşme sağlanabilir. Ama kadının "ağrıyacak, acıyacak, kanayacak" korkuları, cinsel birleşmeye karşı bilinçdışı direnci, geçmiş travmalarının etkileri olduğu gibi kalır. Bu durumda botoksun felç edici etkisine rağmen vajinismus devam edebilir veya botoks geçici olarak işe yarasa bile etkisi geçtiğinde vajinismus tekrar ortaya çıkabilir.

Botoks vajina girişindeki kaslara bir seansta üç ayrı yere enjekte edilerek uygulanır. Bu kaslar geçici olarak felç olduğu için genişler ve yaklaşık 3"4 ay bu gevşemeden dolayı cinsel ilişki mümkün olabilir. Bu tedavi çok yeni bir yaklaşım olduğu için mutlaka botoks uygulamasından önce psikolojik ve jinekolojik değerlendirmelerin yapılmasını tavsiye ediyorum.

Yorumlar