Varikosel nedir?

..




Ergenlik yaşlarında ortaya çıkmaya başlayan ve zamanla ilerleyen bir toplardamar hastalığı olan varikoselin tedavi edilmezse ciddi sorunlar oluşturabileceğini belirten ürologlar erkekleri varikosel hakkında uyarıyor.
8 1

Varikosel nasıl oluşur?


Varikosel, skrotum adı verilen yumurtalık torbalarında yumurtalıkların etrafında oluşan varisli damarlardır. Varikosel sol tarafta daha sık görülür. Önemi kısırlığa sebebiyet vermesinden dolayıdır. Hastaların ağrı olmazsa da testisteki sperm hücrelerini bozacağı için tedavi olmaları gerekmededir. 20-30 yaş grubunda en fazladır. Hiç belirti vermeyen varikoseller de vardır.

8 2

Varikosel niye daha çok sol tarafta olur?


Soldaki toplar damarın boşaldığı yer ana damarla dik açı yapar.Bu nedenle kan tam olarak boşalmaz.



Testisin sol toplar damarı daha uzundur.



Soldaki toplar damarın içerisinde kanı ileri pompalayacak kapakçıklar daha az ve yetersizdir.



Soldaki damardaki basınç daha fazladır.Böylece kanı ileri sevk edemez.

8 3

Varikosel neden ve nasıl ortaya çıkar?/strong>


Varikosel ergenlik yaşlarında ortaya çıkmaya başlayan ve zaman ile ilerleyen bir toplardamar hastalığıdır. Genetik yapısı uygun olan ve ayakta fazlaca duranlarda bazen ağrı ve görüntü bozukluğu ile ortaya çıkarsa da kısırlık ve diğer nedenler ile yapılan el muayenesinde saptanır. Toplardamarların içinde bulunan ve ters akımı engelleyen valf sistemini oluşturan kapakçıkların damar çapı genişlemesi sonucunda yetersiz kalması ile testislerin toplardamar çıkışında basınç artışı gerçekleşir. Artan basınç sonucu testis dokusu içindeki kan dolaşımı (mikrosirkülasyon) bozularak sperm üretimi etkilenir.

8 4