Yağ seçimlerimizde bilinçli miyiz?

Siz yağlar hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünseniz de araştırmalar bu durumun tam tersini gösteriyor! İşte yağlarla ilgili ne kadar az şey bildiğimizin kanıtı!

Yağ seçimlerimizde bilinçli miyiz?


Sağlıklı bir beslenme biçimini hayat tarzınız haline getirmek istiyorsanız işe önce yağları tanıyarak başlamalısınız. Ne yazık ki, birçok insan en önemli besin maddelerinden biri olan yağlar hakkında yeterli bilgiye sahip değil.

Yağlar hakkındaki bilginizi sınamaya başlarken zeytin  yağının sağlığınız için o kadar da kötü olmadığını  ve "iyi yağlar" içerdiğini bildiğinizi ve dengeli bir şekilde tükettiğinizi düşünüyoruz.

Zeytinyağını tanıyor olsanız bile, yeni yapılan araştırmalar yağ hakkında ne kadar az şey bildiğimizi ortaya koyuyor. İnsanların büyük bir bölümü "iyi"  ve "kötü" yağların rolü hakkında hiçbir şey bilmiyor!

Hass Avocado komisyonunu tarafından finanse edilen araştırmada ortaya çıkan sonuçlar oldukça ilgi çekici.

Araştırmacılar 100'den fazla yetişkin katılımcıdan yağlarla ilgili soruları cevaplamalarını istedi ve katılımcıların birçok konuda bilgisiz olduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya katılanların  %42'si , tüm yağların kolesterol seviyesinin artmasına sebep olduğunu düşünüyor. Gerçekte ise yalnızka kötü yağlar kolesterol seviyesinin artmasına neden oluyor.

Araştırmaya katılanların 3'te 1'i Tekli doymamış yağların  ve çoklu doymamış yağların "kötü" yağ olduğunu ve tüketilmemesi gerektiğini düşünüyor.

Doğru olan ise tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar tüketebileceğimiz sağlıklı yağlar arasında bulunuyor.

Araştırmaya katılanların %18'i trans yağların "iyi" yağ olduğunu düşünüyor. Trans yağlar mısır cipsi gibi paketlenmiş ve zararlı yiyeceklerde bulunuyor ve  sağlığa en zararlı yağlardan biri.

Araştırmaya katılanların çoğu aslında yağ içermeyen bu besinlerin "iyi" yağlar içerdiğini düşünüyor. Bu besinler de; ıspanak(%79), tatlı patates (%71) , kara lahana(%62)

 

 

Yorumlar