Yanlış diyetin zararlarını biliyor musunuz?

...



Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte kilo vermek isteyenlerin sayısı da artıyor. Kilo vermek sağlık için altın standart olsa da yanlış diyet stratejileri bağışıklık sisteminin hasarlanması, saçların dökülmesi, kalp ve damar sisteminin zarar görmesi gibi önemli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, diyette doğru ve yanlışlar hakkında bilgi verdi.
9 1

Diyet aç kalmak mıdır?


Yanlış: Diyet aç kalmak demektir. Düşük kalorili diyetler kilolarımdan daha kolay arınmama yardımcı olur.

Doğru: Diyet yapmak aç kalmak demek değildir. Diyet yapmak, sizi ruhsal ve bedensel olarak aç bırakmayan, optimal beslenme planı ile kilolarınızdan keyifle arınmak demektir. Aç kalmak, vücudu kıtlık psikolojisine sürükleyerek elindekileri daha kötü koşullarda kullanmak üzere depolamasını sağlar. Aç kalarak ilk başta hızla kilo veren metabolizma bir süre sonra kendisini korumak için kilitleyerek kilo verimini durdurur. Kilo kaybında süreklilik isteniyorsa açlık diyetlerinden uzak durulmalıdır. Aç kalarak yapılan düşük kalorili, sihirli(!) diyetler baş ağrısı, zihin bulanıklığı, sinirlilik, yorgunluk, kalpte ritim bozukluğu, adet düzensizliği, sıvı elektrolit dengesizliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
9 2

Diyet kişiye özel midir yoksa arkadaşımıza kilo verdiren diyeti biz de uygulayabilir miyiz?


Yanlış: Arkadaşım uyguladığı diyet sonucunda çok güzel kilo verdi. Aynı listeyi bende uygularsam birkaç aya kalmaz kilolarımdan kurtulurum.

Doğru: Siz herhangi biri değilsiniz. Siz özelsiniz! Bu arkadaşınızın zayıfladığı diyetin size uygun olmadığı anlamına gelir. Çok sevdiğim bir benzetme vardır. Diyetlerimiz kıyafetlerimiz gibidir. Her birimizin kıyafetinin rengi, bedeni, modeli ve tarzı nasıl farklı ise sağlıklı ve dinamik olmamızı sağlayacak, bizi ideal kilomuza taşıyacak diyet sistemimizde farklı olmalıdır. Sağlıklı diyet ancak yaşınız, boyunuz, kilonuz, vücut kompozisyonunuz, Psikososyal durumunuz, eğitim durumunuz, sosyoekonomik durumunuz, bireysel alışkanlıklarınız ve bazı kan tahlillerinizin bir diyetisyen tarafından ayrıntılı analiz edilip size uygun bir diyet yazılması ile mümkündür.
9 3

'Karbonhidrat ve proteinin ayrı ayrı tüket' fikiri doğru mu?


Yanlış: Karbonhidrat ve proteini ayırma prensibi başarımın anahtarı olacak.

Doğru: Karbonhidrat ve proteinin ayrı ayrı tüketilmesi gerekliliği bilinen en eski diyet tabularından biridir. Ancak, vücudumuz kilo verme sürecinde sadece proteine ya da sadece karbonhidrata ihtiyaç duymaz. Kilo verebilmek için karbonhidrat, protein ve yağın belirli oranlarda alınması gereklidir. Kaldı ki biz karbonhidrat ve proteini ayırmaya çalışsak bile et, süt, yoğurt, peynir gibi diyetimizde sıklıkla tükettiğimiz besinlerimizin içinde karbonhidrat ve protein hep bir arada bulunuyor. Yani siz bir bardak süt içtiğinizde elinizde olmadan karbonhidrat ve proteini bir arada alıyorsunuz.
9 4