Rahim aldırma işleminden korkmayın!

Histerektomi (rahim aldırma işlemi) nedir?

Rahmin ameliyat ile çıkarılmasıdır. Kadın hastalıkları ve doğum grubunun en sık ameliyatlarından biridir. Histerektomi nedenlerinden bazıları arasında; myomlar (rahmin düz kasından gelişen iyi huylu urları), endometriozis, anormal kanama, uzun süren, uygulanan tedavilere yanıt alınamayan rahim kaynaklı ağrılar, rahim sarkması ve kanser yer almaktadır.

Rahim alma ameliyatları yumurtalık ve tüplerin alınmasını içermez. Alınmalarını gerektirecek bir hastalık olması halinde bu organlar da alınabilir (salpingo-ooforektomi).
10 1

Histerektomi tipleri

Ameliyatın tipi muayene bulgulara, ameliyata neden olan hastalığa ve doktorun seçimine göre değişir.

Abdominal Histerektomi (Rahmin karından çıkarılması):

Alt karın bölgesinde rahme ulaşmak için ciltten başlayan bir kesi yapılır. Rahmin büyüklüğü ve ameliyatın yapılış nedenine bağlı olarak kesi yatay veya dikey olabilir. Karından yaklaşım diğer histerektomi tiplerine göre daha uzun iyileşme zamanı gerektirir. Bununla beraber bazı avantajları da vardır. Bu tip histerektomide doktor, rahim ve diğer bazı karın içi organları daha iyi görüp değerlendirebilir. Özellikle büyük urlarda, kanser şüphesinde iyi bir yoldur.
10 2

Vaginal Histerektomi (Vagen yolu ile rahmin çıkarılması):

Bu yöntemde karnınızda kesi olmaz. Kesi vagen içinde olduğu için iyileşme zamanı karından yapılan histerektomiden daha kısadır.

Laparoskopik Histerektomi:

Ameliyatın kısmen veya tamamen laparoskop denilen aletin aracılığı ile yapılmasıdır. Laparoskop ışıklı, mercek sisteminden oluşan, ince bir alettir. Küçük bir kesi ile (genellikle göbek çevresinden) karna sokulur. Doktor hastanın karın içi organlarını laparoskop yardımı ile büyütülmüş olarak ekranda görür. Ameliyata yardımcı aletlerin sokulması için birkaç küçük kesi daha yapılır. Operasyon süresi karından ve vaginal yolla yapılan histerektomilere göre daha uzun, hastanın iyileşme dönemi daha kısadır.
10 3

Histerektomi öncesi yapılacaklar

-Ameliyata hazırlık için sizden bir takım tetkikler istenecektir (kan, idrar, akciğer filmi, kalp grafiği –EKG– gibi).
-Yine hazırlık aşamasında rahim içinden parça alınabilir.
Ameliyattan bir gece önce veya ameliyat sabahı lavman yapılabilir.
-Enfeksiyonu önlemek amacı ile antibiyotik yapılır.
-Ameliyat sırasında ve sonrasında gerekli sıvıların verilebilmesi için el üzeri veya koldan damarınıza plastik iğne takılır.
-Ameliyat sırasında rahat olabilmeniz için durumunuza göre genel (uyuyarak) veya bölgesel (belden) anestezi uygulanır.
-Sizin durumunuzu izleyebilmemiz, sıvı miktarını ayarlayabilmemiz için idrar torbanıza ince bir tüp (idrar sondası) yerleştirilir.
10 4