Yün kazak giymek sizi hasta edebilir!

Yünlü eşyalarda bulunan nemsiz hava, akarların yerleşmesine neden olup bizi hasta edebilir.

Yün kazak giymek sizi hasta edebilir!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi  Allerji-İmmünoloji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda en sık alerjiye neden olan alerjenlerin, ev tozu akarları olduğunu kaydetti.

Ani öksürük hapşırık nöbetleri astıma kadar gidebilir

Akarların ev içi eşyalarının tozu ve insan hücre döküntüleriyle  beslenen gözle görülmeyen böcekçikler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kurt, şöyle konuştu:

"Kış mevsiminde yoğunlukla kullanılan yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka gibi eşyalarda bulunan, nemli ve havasız ortamları seven akarlar, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına neden olabilir. Aniden başlayan  öksürük, hapşırık nöbetleri ve bu nöbetlerin ortam değiştirince geçmesi, antibiyotik alındığında dahi geçmeyen burun akıntısı hatta astıma sebep olabilecek belirtileri vardır."

"Yatak odaları havalandırılmalı"

Prof. Dr. Kurt, ev içinde bulunan bir diğer alerji sebebinin de "küf  mantarları" olduğuna dikkati çekti. Küf mantarlarının banyo, mutfak gibi ıslak zemin içeren yerlerde bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Kurt, şöyle devam etti:

"Nem artışına bağlı olarak bu alerjenlerin görülme riski kışın artar. Bütün bu alerjilerin kış aylarında güneşin azalması, evlerin fazla havalandırılmaması gibi nedenlerle ev içinde artarak, alerjik kişilerin  şikayetlerinde artışa neden olabilir. Kış aylarında evlerin özellikle yatak  odalarının havalandırılması ihmal edilmemeli, alerjisi olan kişiler için gerekirse halılar kaldırılmalı, 60 derece yıkanabilir kilimler tercih edilmelidir. Yine kıyafetler, yorgan ve battaniyeler belirli sürelerle 60 derecede yıkanmalıdır. Şikayetleri devam eden kişiler, alerji uzmanlarının desteği ve uygun önerileriyle sorunlarının önemli bir kısmından kurtulabilirler."

Hastalıklara yol açan, ev tozu akarı olarak bilinen mite’lardan nasıl korunulur? Maddeleri görmek için TIKLAYIN!

Yorumlar