Zayıflamada kromun önemi!

Özellikle diyabetikler, hipoglisemisi olanlar ve aşırı kilolular için önemli bir oligo element olan krom ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur? Ne kadar krom takviyesi alınmalı? 

Zayıflamada kromun önemi!

Krom vücudumuzun farklı metabolizmalarında baş gösteren, belki de diğerlerine göre daha az bilinen bir oligo elementtir.Krom, vücut için gerekli olan, insülin hormonunun işlevselliğine katkıda bulunan karbonhidrat, protein, yağ metabolizmasında etkilere sahip bir mineraldir.

Krom ne işe yarar?

Bu oligo element glikoz metabolizmasıyla etkileşir ve kan şekerinin düzeylerinde sabitlik sağlar. Dolayısıyla diyabetikler ve hipoglisemisi olanlar için vazgeçilmezdir. Aynı zamanda vücudumuzdaki birçok enzimin sağlıklı çalışması için gerekli bir oligo elementtir.

Diyabet ve aşırı kilo durumları

Krom, kandaki kolesterol ve glukoz düzeylerini doğru bir şekilde kontrol ettiği için diyabetiklerde kan şekeri ayarını düzenleme konusunda diyete yardımcı olarak kullanılabiliyor.

Krom aynı zamanda aşırı kilolularda kilo kontrolünü kolaylaştırıyor ve aşırı kiloların verilmesine yardımcı oluyor. 

Krom ne kadar alınmalı?

Yetişkinlerde krom alımı 20 ila 30 mikrogram arasında, dengeli beslenmeyle alınarak yeterlidir. Bu oran emziren kadınlarda birazcık daha fazla olmalıdır. Günde 1000 mikrogram civarı aşırı krom alımı tehlikeli olabilmektedir.

Krom hangi besinlerde bulunur?

- Bira mayası
- Midye
- Karaciğer (dana)
- Brokoli, fasulye, patates
- Tahıllar, buğday filizi
- Gravyer peyniri
- Kuru hurma
- Erik
- Mantar
- Kuşkonmaz
- Et, yumurta akı

Nelere dikkat etmeli?

Eğer diyabetikseniz krom desteği almadan evvel mutlaka doktora danışın.

Hamileyseniz veya emzirme dönemindeyseniz; ve krom takviyesi almak istiyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşün.

Özetle, yapılan çalışmalarda krom, tip 2 diyabeti olan bireylerde, kan şekerinin kontrolüne yardımcı bir faktör olarak belirtilmiş olup, kromun insan vücudu üzerindeki etkileri hala ilgi çekici bir şekilde araştırılmaya açık konular arasındadır.

 

Yorumlar