Osmanlı Mutfağı'ndan Tarifler!

MSA eğitimlerin ardından önemli restoranlarda kendini göstermiş ve sonrasında Flying Chef ünvanı almış Ayhan Şekerci'nin bizim için hazırladığı dünya mutfağı serisinde son duraktayız.

Keşfedilecek yeni tatlar, yeni yemeklerle kendimizi ve monotonlaşan hayatımızı biraz daha renklendirmek için başladığımız bu serüvenin finalindeyiz. Bazılarınızın belki gidip gezdiği bazılarınızın ise hiç görmediği, belki adını bile duymadığı ülkelerin yemeklerini yedik. Sıra geldi üzerinde yaşadığımız toprakların tarihinde kalmış bu yazı dizisinin sonuncu ve en değerli lezzetlerini tatmaya! 

Osmanlı Saray Mutfağı... 

Osmanlı Saray Mutfağı bildiğimizden de geniş bir kültüre sahip. Dünyanın Fransa ve Çin mutfağından sonra en geniş 3. Mutfağı olarak biliniyor. Düşünün büyük bir saray içinde binlerce insan çalışıyor.  İçinde zamanın en güçlü devlet adamı olan padişah, onun ailesi, haremi, divan heyeti ve her şeyin ağaları derken liste böyle gidiyor. Günde ortalama sarayda 4000 kişiye yemek çıkartılıyor ve 200 yıl önce ne bir fırın ne bir ocak ne de buzdolabı var! Ne kadar da zormuş işleri o zamanın aşçılarının. Araştırdıkça etkilendim ve etkilendikçe daha derinlere dalarak aslında ne kadar güzel hikayelerin ve reçetelerin olduğunu fark ettim.