İlk rahim ameliyatı Türkiye'den

Akdeniz Üniversitesi (A.Ü) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, dünyanın ilk rahim naklinin gerçekleştirildiğini söyledi. Genç kadına ölüden alınan rahim nakledildi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe, kime ait olduğunu açıklamadığı kadavradan alınan rahimin, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından 21 yaşındaki Derya Sert'e nakledildiğini ve operasyonun son derece başarılı geçtiğini kaydetti.

Şans Derya'ya güldü

Habertürk'ün haberine göre Nakille ilgili olarak Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında Doç. Dr. Ömer Özkan, naklin hazırlıklarının iki yıl önceden başladığını belirterek "Hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra uygun iki hasta belirledik. Doku ve kan uyumu nedeniyle şans Derya Sert'e güldü. Operasyon dün gece saat 03.00'te başladı. Kadavradan alınan rahim, yaklaşık 10 saat süren bir ameliyatın ardından hastaya başarılı bir şekilde nakledildi" dedi.

Asıl başarı çocukta

Hasta açısından ilk 10 günlük sürenin çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Özkan, asıl başarının ise annenin çocuk sahibi olması olacağını söyledi. Anneye 6 ay sonra tüp bebek uygulaması yapılacağını açıklayan Doç. Özkan, "Önümüzde 10 günlük, 3 ve 6 aylık olmak üzere önemli süreçler var. Bu süreçlerde hastaya ilaçlar verilecek. İlaç dozları minimum seviyeye indiğinde, yani 6 ay sonra hastaya tüp bebek uygulaması yapılacak. Bebek için daha önceden dondurulan sağlam embriyonlar kullanılacak" dedi.

Dört merkez var

Dünyada rahim nakli üzerine çalışan 4 merkez bulunduğunu hatırlatan Doç. Özkan, "2000 yılında teknik hatalarla dolu canlıdan bir rahim nakli gerçekleştirilmeye çalışıldı, ama bu tıp dünyasında kabul görmedi. Dünyada rahim nakli üzerine çalışan İngiltere, İsveç ve ABD'de 4 merkez var. Bu merkezler zaman zaman çalışmalarıyla gündeme geliyorlardı. Biz gerçekleştirdikten sonra gündeme gelmek istedik. Ama önemli olan anne ve babaya bir çocuk teslim etmek" dedi.

Canlıdan denendi mi?

Suudi Arabistan'da 2000 yılında 46 yaşındaki bir kadından alınan rahim, rahmini kaybeden 26 yaşındaki bir kadına nakledilmiş, ancak çeşitli komplikasyonlar sonrası, 99 günün ardından doktorlar rahmi almak zorunda kalmışlardı. ? Rahim nakliyle ilgili çalışmaların yapıldığı İsveç'te 56 yaşındaki anne Eva Ottoson, genetik bir sorun nedeniyle rahmi ve döl yatağı olmayan 25 yaşındaki kızı Sara Ottoson'a rahmini vermeye hazırlanıyor. Naklin gelecek baharda yapılmasının planlandığı belirtildi.

Beş binde bir görülen rahatsızlık


Doç. Dr. Ömer Özkan, rahim naklinin, doğuştan rahmi olmayan kadınlar için çok önemli bir yöntem olduğunu vurguladı. Doç. Özkan, "Doğuştan rahim olmaması 5 binde bir görülen bir hastalık. Bu tür durumdaki kadınlar bazı ülkelerde taşıyıcı annelik yöntemiyle çocuk sahibi oluyorlar. Ama ülkemizde taşıyıcı annelik hem yasak, hem de aileler tarafından uygun görülmüyor. Bu nedenle rahim nakli, hastalar için çok önemli ve hastaların anne olabilmeleri için tek şansları" diye konuştu.

Tüm hastalara uygun değil


AÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münire Erman Akar ise rahim naklinin tüm hastalar için uygun olmadığını söyledi. Rahim nakli için en uygun grubun doğuştan rahmi olmayan kadınlar olduğunu belirten Akar, genç kızlık dönemlerinde farklı nedenlerle rahimlerini kaybeden kadınların da rahim naklinden yararlanabileceğini kaydetti. Derya Sert'in gebelik sürecinin de riskli geçeceğinin altını çizen Doç. Dr. Akar, hastanın sürekli takip altında tutulacağını bildirdi.