Bunun da adı kalp diyeti!

..



Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, kalp hastalıkları için risk oluşturan yüksek kan basıncı (hipertansiyon), şişmanlık ve yüksek kolesterol durumuna, sağlıklı beslenme alışkanlığı ile olumlu bir katkıda bulunmanın mümkün olduğunu söylüyor. Kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75’i karaciğerde, yüzde 25’i ise aldığımız gıdalardan emiliyor. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki ediyor.

O zaman ne yapmalı?

Dr. Ateş, şunları anlatıyor: “Yapılması gereken; günlük kalorinin en fazla %30’unu yağlardan almak ve almakta olunan ‘kötü’ yağları ‘iyi’ yağlarla değiştirmektir. Doymuş ve trans yağların tüketimi ‘kötü kolesterol’ olarak bilinen LDL-kolesterol düzeyini, dolayısıyla kalp hastalığı riskini artırıyor. Bu tip yağların, alınan toplam kalorinin %10’unu aşmaması gerekiyor" diyor.
8 1

Peki fazla kilo kalp sağlığımızı nasıl etkiler?

- Kandaki kolesterol ve trigliserid düzeyini artırır.

- ‘İyi’ kolesterol olarak bilinen HDL-kolesterol düzeyini düşürür.

- Kan basıncını yükseltir.

- Diyabeti başlatabilir.

- Şişmanlığın temel sebebini, kişinin günlük yaşam ve fiziksel hareketlerinde harcanan kaloriden fazlasını gıdalarla alması olarak ifade eden Dr. Ateş, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin kilo vermenin başlıca yöntemleri olduğunu dile getiriyor.

8 2


İşe beslenme önerileriyle başlıyoruz. Fit bir bedenin sadece güzellik kaygılarıyla değil, genel sağlığınız açısından çok önemli olduğunu lütfen unutmayın.
8 3


- Orta derecede karbonhidrat, protein ve az miktarda, ancak sağlıklı yağlardan oluşan dengeli öğünlerle beslenin.

- Tam yağlı süt ve ürünlerinden ziyade yağı azaltılmış olanları tercih edin.
8 4