2015 Ramazan'da iftara ne pişirelim? (13. gün)

2015 Ramazan ayı 13. gün iftar menüsü için çorba, ana yemek, tatlı ve içecek tarifleri...

Bezelye Çorbası

Malzemeler

1 su bardağı bezelye, 1 adet havuç, 1 adet patates, 1 adet soğan, 1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu, 1 çorba kaşığı tereyağı, 7 su bardağı et suyu, tuz ve karabiber 

Tarifi

Bezelyeleri sıcak suda haşlayın. Tencerede yağı eritip küçük küçük doğranmış soğanlarla birlikte kavurun. Küp küp doğranmış patatesleri ve havuçları tencereye ilave edip karıştırarak kavurun. Tuzu ve baharatları ekleyin. Et suyunu yada sıcak suyla birlikte et suyu tabletlerini yemeğe ilave edin. Bezelyeleri robottan geçirdikten sonra çorbaya karıştırıp servis yapın. 
5 1

Baharatlı Pilav

Malzemeler

1 su bardağı pirinç, 2 adet soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşğı biberiye, 2 su bardağı et suyu, 2 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi, tuz

Tarifi

Soğanı ince ince kıyıp, eritilmiş tereyağında pembeleştirin. Pirinci tencereye ekleyip, sürekli karıştırarak pirinçlerin rengi değişene dek kavurun. Kekik ve biberiyeyi pirincin üzerine serpiştirip, zeytin yağını ilave edin. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak azar azar et suyunu ekleyin. Kapağını kapatıp, kaynadıktan sonra ateşi kısın. Pilav pişince ateşten alıp, kaşar peynirini ekleyerek karıştırın. Kapağını kapatıp, 10-15 dakika demlenmeye bırakın. Üzerine biberiye serpin ve dilerseniz nane yaprakları ile süsleyip, sıcak olarak servis yapın.
5 2

Ciğer Kebabı

Malzemeler

Yarım kilo ciğer, 2 adet patates, 2 adet havuç, 2 adet soğan, sıvıyağ, maydanoz, tuz, kırmızı pul biber, kekik

Tarifi

Ciğerin zarını soyup, küçük küpler halinde doğrayın. Isıtılmış sıvıyağda ciğerleri arada bir çevirerek kızartın (tuz ilave etmeden). İnmesine yakın tuz, kırmızı pul biber ve kekik serpiştirerek delikli kepçe ile servis tabağına alın. Havuçları ve patatesleri küp küp doğrayıp ayrı bir tavada kızartın. Sebzeleri ciğerlerle karıştırın. Piyazlık doğranmış soğanları tuzla ovup yıkayın. Soğanı ince kıyılmış maydanozla karıştırın. Ciğer kebabının yanında servis yapın.
5 3

Sütlü Vanilyalı Dondurma

Malzemeler

500 gram süt (2,5 su bardağı), 5 gram salep (1 çorba kaşığı), 150 gram şeker (3 kahve fincanı), 1 çay kaşığı vanilya

Tarifi

İki buçuk su bardağı sütle, şekerin yarısını bir tencereye alıp, ısıtın. Geriye kalan şekeri, salep ve vanilyayı karıştırın. Süt kaynamak üzereyken vanilyalı karışımı ilave edin ve 20 dakika kaynatın. Ocaktan alıp savurarak soğutun. Bir kaba koyup, buzluğa atın. Donana kadar iki saatte bir çıkararak karıştırın. İyice donduktan sonra servis yapın.
5 4