30 Ağustos Zafer Bayramı'nda gezilecek 6 milli değer

30 Ağustos Zafer Bayramında gezilecek yerler nerelerdir? Ulusça kutladığımız bayramımız 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda gezilecek 6 yeri bir araya getirdik!

Ulusça kutladığımız milli bayramlarımız arasında olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı her yıl ’Dumlupınar'da Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesini anmak için kutluyoruz. Geçmiş değerlerimizi ve zorlukla atlatılan badireleri unutmamak adına ziyaret edip görebileceğiniz yerleri bir araya getirdik. 

10 1

1) ANITKABİR/ANKARA

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yattığı yerdir. Anıtkabir’in yapımı yaklaşık olarak 9 yıl sürmüştür. Yaklaşık 150 ton ağırlığındaki Anıtkabir’de birçok heykel, kabartma ve süslemeler bulunmaktadır. Anıtkabir’in değeri Türk toplumu için çok büyüktür. Zafer Bayramı’nda Anıtkabir’i ziyaret ederek törene katılabilirsiniz. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda, Cumhurbaşkanı eşliğinde tören yapılır. Cumhurbaşkanı Anıtkabir’i ziyaret eder ve Atatürk’ün mezarına çelenk koyar, törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır.

Cumhurbaşkanı tarafından Zafer Bayramı resepsiyonu verilir. Törenden sonra Anıtkabir içerisinde bulunan başta Atatürk Müzesi olmak üzere müzeleri ziyaret edebilir, içeride bulunan hediyelik eşya dükkânlarından kendinize ve sevdiklerinize anı olarak çeşitli şeyler alabilirsiniz. Atamızın kabrine giden 262 metre uzunluğunda Aslanlı Yol vardır. Bu yolun sağ ve solunda tarafında karşılıklı olarak toplamda 24 aslan bulunmaktadır. Buradaki aslanlar 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir. Kültürümüzde aslan gücü temsil etmektedir. Milletimizin birlik ve bütünlüğünü temsil eden şey ise aslanların karşılıklı olarak durmasıdır. Atamızın anıtına yaklaşan aslanları başları öne doğru eğilmektedir.

10 2

ANITKABİR ZİYARET SAATLERİ:

Haftanın her günü 09.00 – 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Protokol veya resmi törenlerin olduğu günler saatler değişiklik göstermektedir.

ULAŞIM NASIL OLUR?

Ankara’da Anıtkabir’e ulaşım çok rahattır. Ankaray’a binip Tandoğan durağında inerek, 5-10 dakikalık bir yürüyüşün ardından Anıtkabir’in giriş kapısına ulaşabilirsiniz. Ankara’nın farklı bölgelerinde iseniz Ankaray’a ulaşmak için metroya binerek Kızılay durağında aktarma yapabilirsiniz.

Ankara’ya demiryolu ile geldiyseniz anıt mezar, Ankara Tren Garı’na yürüme mesafesindedir. Garın alt katından Tandoğan Çarşısı’nı geçip Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na doğru çıkın. Buradan Anıt Caddesi’ni takip ettiğiniz takdirde yol sizi Anıtkabir’e götürecektir.

10 3

GELİBOLU YARIMADASI VE MİLLİ PARTKI/ÇANAKKALE

Çanakkale ili sınırları içerisinde yer alan ve 1973 ‘te kurulmuş olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 33.000 hektarlık bir alanla Gelibolu Yarımadası’nın güney ucundadır ve Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında bulunmaktadır.

Kurmay Yarbay Mustafa Kemal’in önderliğinde olağanüstü direniş ile kazanılan bir savunma destanı olan Çanakkale Savaşları Türk Milleti’nin dünyanın en güçlü devletlerine karşı çarpıştığı savaştır. Yaklaşık 8,5 ay süren bu savaşta Boğaz’ın iki tarafı adeta kan gölüne dönüşmüştür. Savaşta yarım milyona yakın can kaybı olmuştur. Bölge 1973 yılında milli park ilan edilmiştir. Savaşta yaşamını yitiren şehitlerin anısını yaşatan anıtlar ve müzeler, o dönemlerin izlerini canlı tutarak gelecek nesillere ulaştırmaktadır.

Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Savaş’ında yaşamını yitiren neredeyse 250 bin Türk şehidinin yanı sıra İngiliz, Avustralyalı, Yeni Zelandalı ve Fransız askerlerinin de mezarlarına sahiplik etmektedir. Böylelikle tüm dünyaya kardeşlik ve barışa karşı gösterdiğimiz saygıyı anlatmaktayız. 56 tanesi yerli 36 tanesi yabancı mezar ve anıtın yer aldığı milli parkın asıl önemini 18 Mart tarihinde Çanakkale Zaferi’nin kutlandığı günde ziyaretçi akınına uğradığında anlayabiliyoruz.

10 4