Aşırı meyve yiyince ne oluyor?

Bol miktarda tüketmek zararsız gibi görünse de, yüksek miktarda şeker içermeleri nedeniyle tehlikeli olabilir. Doç. Dr. Gökhan Özışık’tan aşırı meyve tüketmenin zararları ve tavsiyeler…

Aşırı meyve tüketimi Memorial Wellness Sağlıklı Yaşam Danışmanı Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık, kuru ya da taze meyveleri aşırı tüketmenin sağlığa zararlı olabilceğini söylüyor. Doç. Dr Gökhan Özışık’ın aşırı meyve tüketimi ile ilgili verdiği bilgiler şöyle:
6 1
Meyvedeki şeker karaciğere zarar veriyor “Meyvelerin içindeki şeker, karaciğerin yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücrelerinin artık insüline uymaması ve yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ve geri dönüşümünün de sekteye uğramasına yol açmaktadır. Durum, insülin direnci ve kolesterol yüksekliğine kadar varabilmektedir.”
6 2
Sebze ve meyvenin besin değeri "Bir erişkinin sağlıklı beslenmesi için günde 4-5 porsiyon meyve-sebze yemesi gerekmektedir. Bu öneriden meyve ve sebzenin besin değeri olarak aynı olduğu sonucuna varmak doğru değildir. Aralarındaki fark enerjileri. Yani taşıdıkları kalori miktarı. Genel olarak, selülöz ve nişasta gibi kompleks karbonhidrat içeren sebzelerin, fruktoz ve glukoz gibi basit karbonhidrat içeren meyvelere göre 'besin-enerji' oranı daha yüksek. Nispeten daha az şeker içermeleri, yani daha az tatlı olmaları, sebzelerin daha değerli bir besin olarak kabul görmesini sağlar."
6 3
Tatlı meyveleri yerken dikkat! "Her ne kadar meyveler lif, mineral, vitamin, tannin ve flavinoid gibi yararlı maddeleri içerse de tatlı bir meyvenin çoğu şeker ve sudan oluşuyor. Bir başka değişle, basit şekerle meyvedeki şeker arasındaki başlıca fark, işlenmiş ve bu faydalı besinlerden yoksun olmalarıdır. Asıl dikkat edilmesi gereken nokta ise, vücuda giren şekerin miktarıdır. Fazla şekerin insülin direnci ve obezite başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığı, yaşlanmayı hızlandırdığı unutulmamalıdır."
6 4