Bağışıklık sistemini güçlendirici 10 tavsiye!

Güçlü bağışıklık sistemi vücudumuzun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlıyor. Ya da hastalandığımızda daha hızlı iyileşmemizi… Peki bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz? İşte tavsiyeler…

Vücudumuz farklı enfeksiyon ve toksik ajanlarla savaşmak için özel bir sisteme sahip. Bu sisteme bağışıklık sistemi deniyor. Bağışıklık sisteminin görevi, organizmaların vücuda girmesini veya vücuda giren organizmaların yayılmalarını önlemek. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi kendimizi iyi hissetmemizi, iyi görünmemizi ve enerjimizi daha iyi kullanmamızı sağlar. Bizi enfeksiyonlardan, kanserlerden ve çevresel zararlardan korur. Ayrıca yanık ya da ameliyat sonrası iyileşmede de sağlıklı bir bağışıklık sistemi gerekir. Vücudumuzda doğal ve kazanılmış bağışıklık sistemi bulunuyor. Biri doğumdan itibaren ergenlik dönemine kadar olan gelişim döneminde, diğeri de öldürücü bakteri, virüs ve toksinlere karşı oluşan çok güçlü özgül bağışıklık sistemi. Bağışıklık sistemimizi korumak için Acıbadem Hayat uzmanlarının oluşturduğu 10 tavsiye ise şöyle:
7 1
Bol bol su için Su bütün besinleri ve atıkları vücutta kan ve lenf sıvıları yoluyla taşıyan bir çözücüdür. Günde en az iki litre su içmek besinlerin hücrelerimize nüfuz etmesine, atıkların boşaltılmasına, bizi hasta eden bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bol su içmek kanın bütün hücrelere yeterli oksijeni taşımasını sağlar. Bu da vücudunuzun tüm sistemlerinin yeterli şekilde çalışması demektir. Organ ve kaslarınız en iyi şekilde çalışırsa bağışıklık sisteminiz de en iyi hale gelir. Kötü alışkanlıklarınızı terk edin Paketlenmiş ve işlenmiş hazır gıdaların, kafeinin, alkolün ve sigaranın fazla tüketimi bağışıklık sistemini tehlikeye sokan zararlı alışkanlıklardır. Bunları azaltarak yerlerine tam gıdalar, ekinezya ve ginseng gibi bitkisel çaylar, taze meyve ve sebze suları koyun. Bu şekilde bağışıklık sisteminize ve vücudunuzun işleyişine destek verin.
7 2
Uyku düzeninize dikkat edin Düzensiz ve az uyuyan kişilerin özellikle de çocukların vücut direnci zayıfladığı için hastalıklara yakalanması daha kolay olmaktadır. İnsan vücudunun aslında bir iç saati vardır. Beyin, karaciğer, akciğerler hatta kaslarının bile sorunsuz çalışabilmesi için sıcaklığı kontrol edebilmesi ve hormonları salabilmesi gerekmektedir. Uykusuz kalmak vücudun bunları yapmasını zorlaştırır.
7 3
Sebze ve meyveyi çok tüketin Kış mevsiminde meyve tüketimi çok önemli çünkü bu mevsimin meyveleri özellikle C vitamininden zengin, vücut direncini arttırıcı özellikteki meyveler. Sonbaharda yetişen yeşil soğan, pırasa, kereviz gibi sebzeler, C vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengin.Sebze sevmeyen çocuklar için, sebzeleri blenderden geçirip sebze çorbası ya da sebzeli köfte hazırlayıp tüketmesini sağlayabilirsiniz.
7 4