Dünya Sağlık Örgütü’nden sağlık tavsiyelerini değiştirecek uyarı!

İngiliz Daily Mail’in, ‘Dünya Sağlık Örgütü (WHO) pazartesi günü salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini sigara kadar kanserojen ilan edecek’ haberi tüm dünyada şok etkisi yarattı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün işlenmiş et ürünlerini kanserojen ilan etmesi tüm ülkelerin sağlık tavsiyelerini buna göre şekillendirmesine yol açacak. Uzmanlara göre salam, sosis benzeri ürünleri düzenli tüketenler kolon, mesane, prostat kanseri riskini artırıyor. Erkeklerde sperm sayısı düşüyor. Daily Mail’in haberine göre, 10 ülkeden bilim adamlarının yaptığı inceleme sonucu Dünya Sağlık Örgütü; salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini ‘carcinogen’ yani kansere yol açan maddeler sınıfına alma kararı aldı. Bu sınıfta sigara, asbest, arsenik gibi maddeler var. Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, işlenmiş ürünlerin hiç tüketilmemesini tavsiye edecek. Mutlaka tüketilecekse günlük limit 20 gram.
4 1
‘Fazlası kanser yapabilir’ denilecek olan işlenmemiş kırmızı et ise bir alt kategoride yer alacak. Onda günlük limit ise 70 gram. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu kararı açıklamasının ardından tüm dünyada ülkelerin sağlık bakanlıkları da karar doğrultusunda vatandaşlarına bu ürünleri tüketmemeleri çağrısı yapacak.
4 2
İngiltere Sağlık Bakanlığı sağlıklı yaşam tavsiyelerini bu rapor doğrultusunda yenileceğini şimdiden açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın Pazartesi günü Türkiye saati ile 13:00’te açıklayacağı karar, dünyaca ünlü sağlık dergisi Lancet’de de eşzamanlı olarak yayınlanacak. Oxford Üniversitesi de önümüzdeki ay kırmızı ve/veya işlenmiş et tüketmekle bağırsak kanseri arasında muhtemelen bağlantı olduğuna dair bir araştırmayı yayınlayacak. 500 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada haftada 4 kez bu ürünleri tüketmenin bağırsak kanseri riskini yüzde 42 artırdığı belirtilecek.
4 3
İngiliz Sağlık Bakanlığı daha araştırma yayınlanmadan internet sitesinde “Bu tür etleri çok fazla tüketen insanların, daha az tüketenlere göre bağırsak kanserine yakalanma riski daha yüksek” uyarısını koydu. Kırmızı etin rengini veren ve tıp literatürüne ‘hem’ adı verilen bileşiğin, bağırsağın astarına zarar vererek kansere yol açtığı sanılıyor. Daha önce işlenmiş et ürünlerinin kesinlikle tüketilmemesi uyarısında bulunan Dünya Kanser Araştırmaları Fonu da (WCRF) kırmızı et tüketiminin kişi başına haftada 500 gramı aşmaması gerektiğini tavsiye etti. Dünya genelinde protein yönünden zengin olan kırmızı et yüz milyonlarca insanın diyetinin en önemli parçalarından biri. Her yıl insanlık 310 milyon ton et tüketiyor. Açıklamanın et ve hazır gıda sektöründe şok dalgası yapabileceği belirtiliyor.
4 4