Göğüsler, emzirme bittikten sonra kendi kendini yemeye başlıyor!

Araştırmaya göre emzirme sona erdiğinde, göğüslerin normal haline dönmeleri için minik süt salgısı keselerini oluşturan hücreler kendi kendilerini sürüler halinde yok ediyor. Peki, bu ölü hücreler ne oluyor?

Doğum ile birlikte vücutta bazıları tuhaf, bazıları muhteşem, bazıları da rahatsızlık veren fiziksel değişimler meydana geliyor. Bu değişimlerin en fark edilenlerinden biri, göğüslerin bir süt makinesine dönüşmesi. Emzirme sona erdiğinde de tekrar eski, normal haline dönmesi. Bu geçişin birkaç gün gibi kısa bir sürede ortaya çıkabiliyor olması, biyologlar için açıklaması zor bir durum olmuştur. Yeni yapılan bir araştırma nihayet bazı cevaplara ulaştı. Bilim insanları, meme hücrelerinin birer süt salgılatıcısından, süt üretiminin kesilmesiyle kendi kendini yemeye geçişine sebep olan hücresel süreci belirlediler.
10 1
Göğüsler, süt üretimini durdurduğunda, etrafta bir sürü ölü ve ölmek üzere olan hücre varken, vücut bu duruma “normal” bir tepki vermiyor. Normal koşullarda vücudumuz, temizlenmesi gereken bir çöp yığını biriktirdiğinde (Örneğin; bakteriler, yabancı maddeler ya da ölü ya da ölmek üzere olan kırmızı kan hücreleri), fagosit hücreler (Fagosit, vücut içerisindeki yabancı organizma ve maddeleri sindirip, yok eden biyolojik hücrelere verilen genel isim.) bu yığını yok etmek üzere harekete geçer ve istenmeyen bütün yapıları ya da enfeksiyonları temizler.
10 2
Fakat bir anne emzirmeyi sonlandırdığında, alveol denilen minik süt salgısı keselerini oluşturan özelleşmiş “epitel hücreler”, memelerin normal haline dönmeleri için kendi kendilerini sürüler halinde yok ederler. Bilim insanları fagositozun (Fagositoz, hücrenin, dış ortamdaki bir maddeyi içerisine alması ve sindirmesi.) kendisinin tek başına bütün bunları, ağrısız bir şekilde nasıl gerçekleştirdiğini açıklamakta güçlük çekiyorlardı.
10 3
Eğer fagositoz, tek başına büyük miktardaki ölü hücrenin ve emzirme sonrası kalan fazlalık sütün uzaklaştırılmasından sorumluysa, bu durum yeni anneler için aşırı derecede rahatsızlık verici olabilir. New Scientist’e konuşan Linda Geddes bu durumu şöyle ifade ediyor: “Vücudun bağışıklık hücreleri, fagositoz denilen bir süreç aracılığıyla ölü ve ölmekte olan hücreleri daima yok eder. Fakat tüketilen miktar oldukça büyük bir miktardır. Dolayısıyla önemli düzeyde bir yanma, ağrı ve doku hasarı beklersiniz, ancak emzirme durduğu anda böyle bir şey meydana gelmiyor.”
10 4