Klozete tuvalet kağıdı serip oturmak yanlış mı?

Klozete tuvalet kağıdı serip oturuyorsanız hemen bundan vazgeçin. Zira araştırmalara göre temiz sandığımız bu yöntem hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Bir alışveriş merkezinde yada restoranda kamuya açık bir tuvaleti kullanmadan önce klozet kapağına tuvalet kağıtları seriyorsanız bundan vazgeçmenizi öneririz. Kabul ediyoruz klozet kapağındaki lekeler ve izler hepimizi rahatsız eder. Ancak yapılan son araştırmalar daha hijyenik olsun diye başvurduğumuz bu yöntemin gözümüze temiz görünse de çok daha kirli olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, klozetle aranızda kalkan olsun diye kullandığımız tuvalet kağıtları klozet kapağından çok daha fazla bakteri barındırıyor. İlk bakışta, mantıksız gibi görünen bu durumun çok mantıklı bilimsel bir açıklaması var. 

5 1

NYU Langone Tıp Merkezi'nde görevli mikrobiyoloji ve patoloji profesörü Philip Tierno, klozet kapaklarının pürüzsüz özel bir tasarımla yapıldığını ve bu tasarımın üzerine bulaşan bakterilerin çoğalmasını hızla engellediğini söyledi. Prof. Tierno bu konuda öyle iddialı ki "Aslında bir tuvalet koltuğunun üst kısmı çoğu insanın mutfak lavabosundan daha temizdir" diyor. 

5 2

Peki ya tuvalet kağıtları?

Tierno tuvalet kağıtlarının aşırı bakterili olmasının nedenini de şöyle açıklıyor: "Tuvalet kağıtları yapıları itibariyle emici özellik gösterir. Bu üzerine bulaşan bakteriler için de geçerlidir. Bakteriler tuvaletlerin içinden hava yoluyla yer yere yayılabilirler. Genellikle klozetin yayında ve açıkta bulunan tuvalet kağıtları havaya karışan bakterilerin çoğalması için en ideal ortamdır. Bir de buna kirli ellerle dokunanları ekleyin."

Tierno klozete doğrudan oturmayı yine de reddedenler için en ideal çözümün temizleyici spreyler olduğu görüşünde. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bir şey var. O da spreyi klozetin kapağından içine doğru sıkmaktan geçiyor. 

5 3

TUVALET BAKTERİLERİNDEN KORUNMANIN EN İYİ YOLU

Tierno tuvalet bakterilerinden korunmanın en iyi yolunun elleri yıkamak olduğunu söylüyor. Tierno, “Ellerinizi ne kadar kirletmiş olursanız olun, 20 saniye boyunca, sabunla yıkayarak ve sabunun tırnak yatağına girdiğinizden emin olarak yıkadığınız sürece bakterilerden korunursunuz" diyor. 

5 4