Kulağa zarar veren şeyler neler piercingler göründüğü kadar masum değil!

Kulağa zarar veren alışkanlıklar nelerdir? Günlük hayatımızda alışkanlık haline getirdiğimiz bazı şeyler kulak sağlığını olumsuz yönde etkiliyor!

Günlük hayatı daha kolay devam ettirmek için kulak önemli organlarımızdan bir tanesidir. Ancak her ne kadar hayatı kolaylaştırmada oldukça önemli bir rolü olduğunu bilsek de hassasiyet derecesini es geçip yaptığımız bazı alışkanlıklar ve davranışlar kulağa zarar verebiliyor. Hospital Intercontinental Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.

YÜKSEK SESLE DİNLENEN MÜZİKLER

Kulaklar sesi alma ya duyarlı organ olduklarından yüksek ses kulaklara her zaman zarar verir. Yüksek sesle müzik dinlemek, kulak korumasız silah atışı yapmak, yüksek sesli ortamlarda çalışmak, yüksek sesli patlamalara maruz kalmak, yüksek sesle eğlence merkezi gibi ortamlarda çalışmak İşitmeye zarar vererek kulakta çınlama ya neden olabilir.Bu işitme kaybı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yüksek sese maruz kalma derecesi ve süresine bağlı olarak işitme kaybı kalıcı veya geçici olabilir. 

7 1

KULAK TEMİZLEME ÇUBUKLARI ZANNETTİĞİNİZ KADAR MASUM DEĞİL!

Kulak temizleme çubukları,kulak kirinin kulak kanalında tıkanmasına neden olarak kulağa zarar verir. Normalde kulak kiri kendini kulak dışına doğru atmaya meyillidir.Kulak çubuklar ile kendi kendini temizleyen bu sistem bozulmuş olur. Kulak çubukları daha derine doğru itilirse kulak zarına zarar verebilir.

7 2

HER KULAK DAMLASI YARARLI DEĞİL!

Bazı kulak damlaları kulak için zararlı özellik taşır örneğin Gentamisin etken maddesi taşıyan kulak damlaları kulak için zararlı etkiye sahiptir. Bu damlaların rastgele ve bilinçsizce kullanılması kulağı zarar verir. İçerisinde ne olduğu belli olmayan bir takım karışımlar kulak kanalı Ph dengesini bozarak kulakta mantar enfeksiyonu ve iltihap oluşmasına neden olarak kulağa zarar verebilir. 

7 3

CEP TELEFONU KONUŞMALARINA DİKKAT!

Cep telefonları, radyasyon ve elektromanyetik dalga yayarak kulağa zarar verebilir. Özellikle ilk arama esnasında kulağa tutulması en fazla elektromanyetik dalga yayarak kulakta çınlamaya, zonklama ve derinden ağrı hissi oluşmasına neden olabilir. Cep telefonu ile çok fazla konuşmak zorunda kalan insanlar kulaklık kullanmalıdır. Yine bu telefonların içerisinde yer alan lityum pillerin fazla ısınmasına bağlı patlama riski mevcuttur. Bunlar başa yakın pozisyonda tutulduğunda patlarsa kafaya zarar vererek hayati risk taşır. 

7 4