Testisler hakkında bilmeniz gerekenler!

Testis kanseri özellikle 15-35 yaş arasında, yani genç erkeklerde yaygın olarak görülüyor. Bu yüzden her yıl testis kanseri farkındalık ayı olan Nisan’da erken teşhise dikkat çekiliyor.

Penisin sağ ve sol tarafında bulunan testisler testosteron hormonu salgılıyor, sperm üretiyor ve erkeklere özgü fiziksel özelliklerin gelişmesini sağlıyor. Spermlerin işlevlerini sağlıklı yerine getirebilmeleri için de, vücut sıcaklığından yaklaşık 2 derece daha düşük sıcaklıkta bulunmaları gerekiyor. Testis torbasının vücut dışında olması dışarıdan gelecek tehlikeler dolayısıyla tehdit oluştursa da, bu torbanın içindeki spermlerin vücut sıcaklığının altında olmasını sağlıyor.
4 1
Birçok kanser çeşidinin aksine, testis kanseri genellikle 15-35 yaş arası, yani genç erkeklerde daha yaygın görülür. American Cancer Society’nin tahminlerine göre, bu yıl yaklaşık 8700 yeni testis kanseri vakasıyla karşılaşılacak.
4 2
Testis kanseri oldukça yaygın ancak birçok insan doktora gitmeye çekindiği ya da belirtilerin farkına varamadığı için erken teşhis edilmesi de zor. Bu yüzden her yıl testis kanseri farkındalık ayı olan Nisan’da erken teşhise dikkat çekiliyor. Bu kanser türünde erken teşhis ile hayatta kalma oranının yaklaşık yüzde 95 olduğu belirtiliyor.
4 3
Bütün organlar içerisinde en fazla çeşit proteini testisler içeriyor. Bu konu üzerinde yapılan bir araştırmanın bulgularına göre; testislerde bütün insan proteinlerinin yüzde 77’sine rastlanıyor. Bunların içerisinde ise 999 tanesi testislere özel. Bu rakamın beyinde 318 olduğu düşünülürse, 999’un oldukça etkileyici bir rakam olduğu değerlendirmesi yapılabilir. Testislerden günde 200 milyon sperm üretiyor. Her bir spermde yaklaşık 37.5 megabayta karşılık gelecek veri bulunuyor. Erkeklerin çoğunda bir testis diğerinden daha aşağıda bulunur. Yüzde 65’inde ise sağ testis sol testise göre daha yüksekte ve büyük oluyor.
4 4