Titiz ev kadınları dikkat!

Araştırmalara göre, dermatolojik hastaların yüzde 15 ile 25’i egzamadan şikayetçi. Erkeklerde daha sık görülüyor, ancak titiz ev kadınları da risk grupları arasında.

Vücudun koruyucu kalkanı derimiz de bazen alarm verebilir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, pullanma, kuruluk veya sulanma görülüyorsa bu, egzama (dermatit) olabilir. Egzama enflamatuar (iltihabi) bir cilt hastalığı. Sık rastlanan ve farklı türleri olan egzama ergenlikte ve 20-50 yaş arasında daha sık olmakla birlikte her yaşta görülebilir. Erkeklerde daha sık karşılaşılan egzama, özellikle yağlı cilde sahip kişilerde ortaya çıkabilir. Yeni doğan bebeklerin kafasında oluşan egzama ise ‘konak’ olarak biliniyor. Yani beşikten mezara kadar hemen hemen her yaşta görülebilecek bir deri hastalığı ve bunun da türleri bulunuyor.
6 1
Egzama türleri Bazı egzama türleri içsel sebeplerle, bazıları da dışsal nedenlerle oluşabiliyor. İçsel olan egzama türleri; seboreik egzama ve atopik egzamadır. Dışsal sebepli egzama türleri ise; alerjik tema egzaması, tahriş egzaması ve güneşe bağlı fotokontakt egzaması. Türlerin bazıları kişilerde kronik egzama olarak görülmektedir. Çocuklarda daha çok atopik egzama karşımıza çıkıyor.
6 2
Egzama neden oluyor? Günümüzde halen egzamanın oluşma sebebinin kesin olarak bilinmediğini söylemek mümkün. Ancak bu hastalığı tetikleyen bir takım faktörler bulunuyor. Kullanılan ilaçlar, cilde temas eden temizlik maddelerinin içindeki kimyasallar veya kozmetik ürünleri, egzama nedeni olabilir. Egzamanın diğer bir nedeni de mikroorganizmalar.
6 3
Egzamanın belirtileri Egzama belirtileri arasında; dokuda kızarıklık, şiddetli kaşıntı, deride pullanma, kabuklanma, kepeklenme, kabarcık ve doku çatlaklarından gelen sızıntı gibi bulgular sayılabilir. Her bulgu bir evre olarak görülebileceği gibi, bu bulgulardan birinin belirginliğiyle de hastalığın seyri devam edebilir. Akut egzamalarda daha çok kaşıntı ve akıntı görülüyor, kronik egzamalarda ise şiddetli kaşıntı, kabarcık oluşumu ve pullanma. Kaşıntının ardından, çevresi kabarcıklı oval şekillerin görülmesi de muhtemeldir. Bu belirtiler vücudun her bölgesinde görülebilir.
6 4