Titiz ve işkoliklerde yumuşak doku romatizması riski!

Modern yaşamın getirdiği stres, ağır iş yükü; boyun, sırt, omuz ve kalçalarda ağrılara neden olabiliyor. Yumuşak doku romatizması (kulunç) günümüzün neredeyse moda hastalığı. İşte kulunç hastalığı ve tedavisi…

Kulunç gibi ağrılara pek çok kişide rastlanabiliyor. Ancak bu hastalık yüzde 80 oranda titiz kadınlar ve işkoliklerde görülüyor. Liv Hospital’dan Algoloji (Ağrı) Uzmanı Doç. Dr. Kader Keskinbora, halk arasında kulunç olarak bilinen, yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) hastalığı ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:
6 1
Geçmek bilmeyen ağrılar “Stres, ağır iş yükü ve kronik yorgunluk, vücudumuzda ağrılar yaratarak kendini belli ediyor. Yumuşak doku romatizması yani halk arasında bilinen adıyla kulunç da modern hayatın bu hastalıklarından biri. Hastalık boyun, sırt, omuz ve kalçalarda bir türlü geçmek bilmeyen tutulmalar, kas ağrılarına yol açıyor. “
6 2
Titiz kadınlar ve işkolikler risk altında! “3 aydan uzun süren yaygın kas-eklem ağrısı, vücutta bazı hassas ağrılı noktalar, yorgunluk, sabah tutukluğu ile karakterize kronik bir hastalık olan yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) her yaşta ve her iki cinste de görülebiliyor. Ancak sıklıkla 25-60 arası ve kadınlarda, erkeklerden daha fazla rastlanıyor. Özellikle mükemmeliyetçi kadınlar ve işkolikler risk altında.”
6 3
Serotonin ve adrenalin bozukluğu yaratıyor Strese bağlı olarak gelişen tutulmalar, beyin ve çevre sinirler arasındaki iletimde görev alan serotonin ve adrenalin gibi bazı kimyasal maddelerde eksiklik veya bozukluğa neden olabiliyor. Vücutta ağrı algılanmasında önemli olan bu maddelerin eksikliği üzerine eklenen, aşırı stres ve endişe ise durumu daha karmaşık bir hale getiriyor. Son çalışmalar depresyon, uyku bozukluğu ve çevresel faktörlerin fibromiyalji yakınmalarını kısır döngüye çevirdiğini gösteriyor.
6 4